Linkovi

Huper: Velike šanse za sporazum


Analitičar Džejms Huper
Analitičar Džejms Huper

Bivši direktor vašingtonske kancelarije Međunarodne krizne grupe, Džejms Huper pozitivno ocenjuje dosadašnje razgovore između Beograda i Prištine.

Huper čak izražava uverenje da su velike šanse da srpski premijer Ivica Dačić i premijer Kosova, Hašim Tači u dogledno vreme potpišu i formalni sporazum o tome. Glas Amerike zamolio je uglednog američkog balkanologa da objasni razloge svog optimizma.

Prvi i najvažniji razlog leži u činjenici da je na poslednjim izborima pobedila vladajuća Srpska napredna stranka na čelu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Mislim da su oni najviše zaslužni za održavanje tekućih razgovora. Čini mi se takođe da oni te razgovore dosta dobro vode. Nema uobičajene bombastične retorike i neosnovanih zahteva, koji liče na površno, političko pozorište. Mislim da su veoma ozbiljni i nimalo popustljivi pregovarači, jer nastoje da zaštite srpske interese. Način na koji srpska strana vodi dijalog obećava i uspešan ishod razgovora.”

Po Huperovim rečima vladajuća partija se takođe pokazala veštom u odnosima sa drugim strankama Srbije.

Prilično dobro sarađuju sa prilično umešnim Ivicom Dačićem, koji vodi te razgovore, kao i sa njegovom strankom. Drugim rečima, vladajuća partija ume da sarađuje sa drugima na konstruktivan način. Meni to sve sugeriše da će dogovor sa Prištinom biti postignut i da stvari teku u dobrom pravcu.”

Pozitivan tok razgovora doprineo je stvaranju odredjenog nivoa poverenja između Evropske Unije i Srbije koji nije postojao do sada, tvrdi Huper.

“Evropska unija je svedok isuviše velikog broja izgovora kao i komentara od strane različitih srpskih političara da bi hteli da urade nešto, ali da jednostavno ne mogu ili ne smeju to da učine. Evropska strana je izgubila poverenje u Srbiju kao ozbiljnog pregovaračkog partnera. Nikolić i Dačić su to promenili. Verujem da će Beograd zaista dobiti datum za početak razgovora za pridruživanje EU, ali uslov ostaje postizanje formalnog sporazuma sa Prištinom, a potom njegova efikasna implementacija.”

Predsednik Nikolić i njegova stranka rešeni su da donesu ekonomski prosperitet zemlji, kaže Huper. On podseća da je pored skidanja Kosova sa dnevnog reda, još jedan važan uslov za privlačenje stranog kapitala eliminisanje korupcije i kriminala u zemlji. Hapšenjem Miroslava Miškovića, vlasnika Delta hodlinga, postignut je bitan pomak i na tom planu, smatra Huper.

“Ciljajući na sam vrh oligarha dokazuje koliko su ozbiljni u tom pogledu. Mislim da je time kredibilitet naprednjaka dalje povećan. Jer, nijedna zemlja ne može da napreduje kada tokove novca kontroliše oligarhija. Zapadni poslovni ljudi neće da ulažu u Srbiju ako se od njih traži da potkupljuju političare i oligarhe da bi uopšte mogli da posluju u zemlji. Odvažna odluka o hapšenju Miškovića snažno je odjeknula i u Evropi i u Vašingtonu.”

Huper je optimista. Po njemu, odluka o održavanju dijaloga sa Prištinom, spremnost za saradnju sa drugim političkim snagama, kao i prvi krupni koraci na uklanjanju korupcije, govore da Beograd ima i plan i energiju da sredi prilike u zemlji.
XS
SM
MD
LG