Linkovi

Jačanje saradnje Crne Gore i Izraela


Vlada Crne Gore posvećena je ostvarivanju dinamičnog i održivog ekonomskog rasta, ocijenio je njen potpredsjednik Zoran Pažin na skupu “Kapija Balkana-Crna Gora 2017.” koji organizuje Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore u saradnji sa investitorima iz Izreala.

Na skupu koji organizuje Ministarstvo vanjskih poslova i počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot, pod nazivom "Kapija Balkana – Crna Gora 2017.", potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je da su Crna Gora i region Jugoistočne Evrope "uvijek bili na raskrsnici interesovanja velikih sila".

"Danas, kada je Crna Gora članica NATO, sa obnovljenom nezavisnošću i međunarodno etablirana kao stabilna i bezbjedna država, naša želja je da je posmatramo kao centralnu tačku za upliv investicija uspješnih međunarodnih kompanija koje svoje poslovne strategije razvijaju ka ovom regionu", istakao je Pažin.

On je rekao da se razvoj Crne Gore bazira "na principima savremene demokratije i evropskih vrijednosti, sa jasno određenim spoljnopolitičkim prioritetima i politikama unutrašnjih razvoja".

"Podsjećam da je sa svih vodećih evropskih adresa Crna Gora, kao članica NATO, označena i kao lider po pitanju članstva u Evropskoj uniji, te kao primjer države koja gaji dobrosusjedske odnose i pažljivo vodi svoju regionalnu politiku. Na bazi stabilnog političkog i bezbjednosnog konteksta, danas smo u prilici da razgovaramo i o potencijalnom širenju vašeg biznisa na Crnu Goru. Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena ostvarivanju dinamičnog i održivog ekonomskog rasta", rekao je Pažin.

Takav pristup, kazao je Pažin, doprinio je i stvaranju uspjeha, dok egzaktni podaci govore "da je u prvoj polovini 2017. godine zabilježen ekonomski rast od 4.2%, što je među najvišim stopama rasta u Evropi".

"Bilježimo i konstantan trend neto priliva stranih direktnih investicija. Naime, u odnosu na prvu polovinu prošle godine, ove godine bilježimo povećanje stranih direktnih investicija za 41.7%. Uporedo, radimo i na tome da pojačamo stepen efikasnosti crnogorske administracije, kao servisa građana, ali i investitora. Vjerujemo da još dinamičniji ekonomski rast tek predstoji. Uz još bolju valorizaciju Luke Bar, rekonstrukciju i punu iskorišćenost željeznice, ali posebno kroz izgradnju auto puta i drugih saobraćajnica kroz Crnu Goru, možemo značajno doprinijeti jačanju osnova za razvoj države", naglasio je Pažin.

Cilj foruma je dalji razvoj i jačanje saradnje između Crne Gore i Izraela. Forum će biti prilika za upoznavanje izraelskih investitora sa potencijalima Crne Gore i mogućnostima ulaganja u ekonomiju, privredu, tehnologiju, turizam, infrastrukturne projekte i dr.

XS
SM
MD
LG