Linkovi

Izvršni direktor Gugla: Nismo politički pristrasni


Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai svedoči u Kongresu, 11. decembar 2018.
Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai svedoči u Kongresu, 11. decembar 2018.

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai rekao je u utorak u Kongresu da vodi tu kompaniju bez političke pristrasnosti.

“Koristimo brojne izvore, i levice i desnice. I trudimo se da obezbedimo različite stavove”, rekao je Pičai u svedočenju pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma.

Takođe je branio tehnološkog giganta od optužbi republikanskih kongresmena da je Gugl razvio algoritme za pretraživanje na internetu kojim se potiskuju konzervativni stavovi.

Predsedavajući odbora, republikanac Robert Gudlat rekao je da postoje brojne optužbe da su zaposleni u Guglu razgovarali o takvom algoritmu i da su ga i na kraju razvili, dok je njegov kolega Lamar Smit citirao istraživanje konzervativnog vebsajta P. J. Media prema kojem su “liberalni mediji” izvor za 96 odsto rezultata pretraga o predsedniku Donaldu Trampu.

"U stvari, na prvoj stranici pretrage nije se pojavio ni jedan desničarsko orjentisani vebsajt. To nije slučajno, već je rezultat algoritama. Oni koji ih pišu, dobijaju rezultate koje žele, i menadžment to dozvoljava”, ustvrdio je Smit.

Pičai je odbacio optužbe o političkoj pristrasnosti i poručio da bi to bilo protiv ključnih principa i poslovnih interesa kompanije.

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai odbacio je republikanske optužbe o pristrasnosti
Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai odbacio je republikanske optužbe o pristrasnosti

Vodeći demokrata u Odboru Džerold Nadler rekao je da su republikanske optužbe o pristrasnosti Gugla i drugih onlajn platformi “fantazija koju su smisllili pojedini konzervatvci i da nema dokaza koji bi potvrdili tu desničarsku teoriju zavere”.

Gugl je za cenzuru konzervativnog sadržaja optužio i predsednik Donald Tramp koji je u avgustu tvitovao da su rezultati pretrage namešteni.

Pičai je na pretresu u Kongresu rekao i da Gugl ne planira da ponovo pokrene pretraživač u Kini, ali da i dalje razmatra tu ideju.

Članovi Kongresa i zaposleni u kompaniji strahuju da bi Gugl bio podvrgnut cenzuri ako ponovo uđe na kinesko tržište.

Gugl je zatvorio glavnu platformu za pretragu u Kini 2010 godine, nakon što je Peking insistirao na cenzuri rezultata.

XS
SM
MD
LG