Linkovi

Izvori: Treća pomorska udarna grupa SAD poslata u odvraćanje Severne Koreje


Arhiva - Brodovi iz udarne grupe nosača aviona Nimic učestvuju u zajedničkoj vežbi u Pacifiku, 3. aprila 2017. godine. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Ian Kinkead/Released)

Sjedinjene Države poslale su treću udarnu pomorsku grupu, predvođenu nosačem aviona, kao znak jasnog upozorenja Severnoj Koreji da odustane od svog balističkog i nuklearnog programa, potvrdila su dva izvora za Glas Amerike.

Ju-es-es Nimic, jedan od najvećih brodova na svetu, pridružiće se super nosačima aviona Ju-es-es Karl Vinson i Ju-es-es Ronald Regan u zapadnom Pacifiku, rekli su izvori izveštaču glasa Amerike, Stivu Hermanu.

Vojska SAD retko šalje tri nosača aviona u isti region.

Ali, rastuća severnokorejska nuklearna i raketna pretnja viđena je kao glavni bezbednosni izazov za predsednika Donalda Trampa, koji je obećao da će sprečiti tu zemlju da postane sposobna da izvede udare na SAD nukelarnim oružjem, što je mogućnost za koju eksperti kažu da bi Pjongjang mogao da dosegne nakon 2020. godine.

Sedeći uz japanskog premijera Šinzoa Abea, Tramp je u petak malo pre početka sastanka Grupe G7 na Siciliji rekao da bi lideri G7 trebalo da imaju "poseban fokus na problem Severne Koreje".

U saopštenju Bele kuće izdatom u petak, kaže se da su se dojica lidera složili da "pooštre sankcije protiv Severne Koreje" u pokušaju da spreče dalji razvoj severnokorejskog nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa.

SAD testiraju raketni odbrambeni sistem

Vojska SAD, u međuvremenu, izvršiće probe sistema za obaranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) po prvi put sledeće nedelje. Namera je da se simulira napad severnokorejskog ICBM-a ciljanog na SAD.

Agencija za raketnu odbranu sapštila da je će testirati postojeći sistem za raketnu odbranu u utorak i pokušati da presretne ICBM. Pentagon je koristio zemaljski odbrambeni raketni sistem (GMD) kako bi presretao druge vrste raketa, ali nikada ICBM.

GMD je bio nestalan, uspešan u obaranju devet od 17 pokušaja protv raketa bez interkontinentalnog kapaciteta, pre 1999. godine.

Poslednji test, u junu 2014, bio je uspešan - ali tri naknadna testa nisu uspela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG