Linkovi

Izvori AP: Uhapšena žena optužena da je poslala pismo sa ricinom


An American flag flies at half-staff over the White House in Washington, Saturday, Sept. 19, 2020. Federal officials have intercepted an envelope addressed to the White House that contained the poison ricin. That's according to a law enforcement…

Žena za koju se sumnja da je poslala na adresu Bele kuće koverat koji je sadržao otrov - ricin, uhapšena je na granici države Njujork i Kanade, izjavilo je za Asosijejted Pres troje pripadnika američkih agencija za sprovođenje reda.

Pismo je presretnuto ranije ove nedelje, pre nego što je stiglo do Bele kuće. Ženu su priveli pripadnici američke Carinske i granične službe na mostu na na prelazu iz Bafala u Njujorku na teritoriju Kanade. Njeno ime nije objavljeno.

Pismo upućeno Beloj kući po svemu sudeći potiče iz Kanade, saopštila je kanadska policija. Pošiljka je presretnuta u vladinoj ustanovi koja pregleda svu poštu poslatu na adresu Bele kuće i predsednika Trampa. Preliminarna istraga je pokazala da pismo sadržalo ricin, navode zvaničnici.

Pripadnici snaga reda nemaju ovlašćenja da javno komentarišu istrage koje su u toku, i govorili su za AP pod uslovom da ostanu anonimni.

"Otrovna pošta" i ranije je nekoliko puta bila upućena na adresu visokih američkih zvaničnika. Jedan veteran američke mornarice uhapšen je 2018. i priznao da je Trampu i članovima njegove administracije slao pisma koja su sadržala supstancu iz koje se dobija ricin. Pošiljke su bile presretnute i niko nije bio zdravstveno ugrožen zbog ricina.

2014, jedan čovek iz Misisipija osuđen je na 25 godina zatvora nakon što je pismo posuto ricinom poslao predsedniku Baraku Obami i drugim zvaničnicima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG