Linkovi

Izvori: Severnokorejska nuklearna proba moguća u subotu ili ranije


Arhiva - Ćovek prati TV program i izveštaj o severnokorejskom nuklearnom testu, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 9. septembra 2016. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Severna Koreja postavila je uređaj u tunel koji bi mogao da bude detoniran u subotu ili možda i ranije, saopštila su vlada SAD i drugi izvori u sredu.

"Nemamo komentar, ali pratićno pažljivo", rekao je Glasu Amerike zvaničnik Nacionalnog saveta bezbednosti.

Severna Koreja u nedelju proslavlja "Dan sunca", obeležavajući 105. rođendan svog osnivača, Kim Il Sunga.

Fotografije Pungi-ri poligona za nukelarne testove, koje je napravio komercijani satelit u sredu, pokazuju stalnu aktivnost oko severne kapije, novu aktivnostu administrativnoj oblasti i nekoliko članova osoblja oko komandnog centra, javio je sajt "38 Nord", koji vodi američko-korejski institut Fakulteta za napredne međunarodne studije pri Džons Hopkins univerzitetu.

Punđi-ri, nuklearni test poligon Severne Koreje
Punđi-ri, nuklearni test poligon Severne Koreje

Instalacja za nuklearni test je "pripravna i spremna" za ono što će biti šesti severnokorejski nuklearni test, prema analizi Džozefa Bermuedeza Džuniora i Džeka Liua.

Južna Koreja nema indikacije da je vojna provokacija Severa neposredna, rekao je novinarima u Seulu portparol Udruženog generalštava Ron Đae-Čun u četvrtak ujutro.

Razgovori sa Ši Đanpingom

Američki predsednik Donal Tramp, na pres konferenciji u sredu sa svojim gostom, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, rekao je da je razgovarao sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom tokom prethodnog sastanka. "Mislim da on želi da nam pomogne u vezi sa Severnom Korejom", rekao je Tramp. Ako se to ne dogodi, "uradićemo to sami".

Ši je rekao Trampu da Kina veruje da pitanje severnokorejskih interkontinentalnih balističkih raketa i razvoja nuklearnog oružja treba da bude rešena mirnim putem, javili su kineski mediji.

Američka mornarička udarna grupa, koju predvodi nosač aviona "Ju-es-es Karl Vinson", prateći plan redovnih aktivnosti u Singapuru, primila je naredbu da se uputi ka severu u sklopu "mera opreza", umesto da otplovi ka Australiji, kao što je bilo planirano.

Zvaničnici Pacifičke komande vojske SAD rekli su za Glas Amerike da nova pozicija brodova oko Korejskog poluostrva dolazi u vreme kada je "pretnja broj jedan u regionu Severna Koreja, zbog nemarnih, neodgovornih i destabilizujućih programa raketnih testova i zbog trke za sposobnošću da se napravi nuklearno oružje".

U mornaričkoj udarnoj grupi je, prema izvorima, i podmornice "Ju-es-es Ohajo", naoružana sa 154 krstareće rakete Tomahavk.

"Armada"

"Šaljemo armadu. Vrlo moćnu", rekao je Tramp za "Foks njuz" u utorak. "Imamo podmornice. Vrlo moćne. Mnogo moćnije od nosača aviona".

Glavni brodovi koji čine pomorsku udarnu grupu predvođenu nosačem aviona "Ju-es-es Karl Vilson", koja je poslata u vode u blizini Severne (i Južne) Koreje.
Glavni brodovi koji čine pomorsku udarnu grupu predvođenu nosačem aviona "Ju-es-es Karl Vilson", koja je poslata u vode u blizini Severne (i Južne) Koreje.

U intervjuu za "Vol strit žurnal" u sredu, Tramp je, govoreći o Severnoj Koreji, rekao "ne možete dozvoliti zemlji poput te da ima nuklearnu moć, nuklearno oružje. To je masovno uništenje".

Predsednik je dodao da lider Severne Koreje, Kim Džog Un, unuk Kim Il Sunga, "nema još uvek siste za za isporuku još uvek, ali imaće ga. Po mnogo načina, to je najlakša stvar".

Spekuliše se, takođe, da bi Severna Koreja mogla da neposredno probno ispali još jednu srednje ili dugodometnu balističku raketu, u vezi sa nadolazećim praznikom.

Aprila 2012. Severna Koreja pokušala je da lansira raketu dugog dometa u susret stototm rođendanu Kim Il Sunga.

To lansiranje nije uspelo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG