Linkovi

Izvinjenje Bele kuće zbog greške "Republika Kina"


Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Ši Đinpking tokom susreta na samitu G-20.
Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Ši Đinpking tokom susreta na samitu G-20.

Kina je saopštila da su joj SAD uputile izvinjenje posle zvaničnog protesta Pekinga na saopštenje Bele kuće u kojem je Ši Đinping neispravno nazvan predsednikom „Republike Kine“.

Ši je predsednik Narodne republike Kine, dok je Republika Kina zvanično ime Tajvana, koji Peking smatra otcepljenom pokrajinom sa kojom će se jednog dana opet ujediniti.

“Američka strana je izrazila žaljenje zbog tehničke greške koju su ispravili”, izjavio je potrparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Bela kuća je napravila grešku u zvaničnom saopštenju sa sastanka predsednika Trampa i Šija za vreme samite G20 u Hamburgu prošle nedelje.

Veze Kine i SAD su narušene zbog američkog odnosa sa Tajvanom, posebno pošto je predsednik Tramp telefonom razgovarao sa predsednicom Cai Ing-ven i tako odstupio od protokola ubrzo pošto je izabran u Belu kuću.

SAD priznaju zvanični stav Pekinga da je Tajvan deo Kine ali je su istovremeno jedna od najmoćnijih zemalja koje podržavaju demokratsko ostrvo. Američka vlada nedavno je odoborila prodaju oružja Tajvanu u iznosu od 1,42 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG