Linkovi

Izvidjači promenili politiku prema gej liderima


Organizacija američkih izviđača ("Boy Scouts of Amerika" – BSA) ukinula je dugogodišnju zabranu da na vodećim pozicijama te organizacije ne mogu da budu oni koji otvoreno priznaju homoseksualnost.

“Baš kao što se promenilo mišljenja većine javnosti o ravnopravnosti brakova, tako verujem da će članovi naše organizacije pokazati ko smo. Poenta izviđanja je ootvorenost i jednakost, i podrška svim mladima. Više ne bi trebalo da bude da homoseksualac ili transseksualac ne može da bude izviđač“, poručio je Entoni Kasalaspro iz organizacije "Izvidjači za jednakost".

Nova politika koja stupa na snagu odmah, i dalje omogućuje pojedinim lokalnim izviđačkim grupama, kojim rukovode verske organizacije, da sami odlučuju o tome da li vodeća mesta mogu da zauzimaju homoseksualci.

Izglasana odluka predstavlja veliki zaokret za organizaciju američkih izviđača, koja je svega dve godine ranije ukinula zabranu homoseksualcima da uopšte budu članovi.

Promenu politike nagovestio je još 21. maja predsednik organizacije, bivši sekretar za odbranu Robert Gejts, koji je na satanku na nacionalnom nivou rekao da pomenuta zabrana više nije održiva. On je takođe predvideo da bi zabrana u suprotnom bila meta sudskih žalbi, u kojima bi izviđači verovatno izgubili.

XS
SM
MD
LG