Linkovi

Izveštaj FBI o "crnim ekstremistima" podiže strah od novog nadgledanja


Naslovna strana izveštaja FBI.
Naslovna strana izveštaja FBI.

Izveštaj Federalnog istražnog biroa (FBI) o crnim "ekstremistima" podstakao je strahove o povratku prakse iz vremena pokreta za ljudska prava, kada je Biro špijunirao aktiviste grupa bez dokaza da su prekršili neki zakon.

FBI tvrdi da nije ciljao ni jednu grupu posebno i da je izveštaj jedan od mnogih koje proizvode bezbednosni analitičari kako bi sprovodioci zakona bili svesni šta vide u novim trendovima. Sličan izveštaj o belim supremacistima, na primer, izašao je otprilike u isto vreme.

Izveštaj na 12 strana, objavljen u avgustu, kaže da "ekstremisti crnog identiteta" pojačano ciljaju sprovodioce zakona nakon policijskih ubistava crnih ljudi, posebno nakon slučaja u kome je policajac ubio Majka Brauna u Fegrusonu, država Mizuri, 2014. godine. U izveštaju se navode slučajevi u kojima su "ekstremisti delali u cilju odmazde zbog ranijih incidenata s policijskom brutalnošću". Upozorava se da će se takvo nasilje verovatno nastaviti.

Lideri crnaca i aktivisti besni su nakon što je list "Forin polisi" otkrio postojanje ovog izveštaja prošlog meseca. Crni kokus u Kongresu, u pismu direktoru FBI, Kristoferu Vreju, rekao je da je izveštaj "izjednačava crne političke aktiviste sa opasnim domaćim terorističkim organizacijama" i će nastaviti da dalje kruni narušen odnos između policije i manjinskih zajednica.

"Nikada nisam sreo crnog ekstremistu. Ne znam o čemu to FBI govori", rekao je Kris Filips, reditelj iz Fergusona.

Pre Trampove administracije, izveštaj možda ne bi izazvao takvu uzbunu. FBI je skrenuo pažnju na to da je već objavio sličan izveštaj upozoravajući na osvetničko nasilje "crnih separatista ekstremista" marta 2016, dok je zemlju vodio predsednik crnac, Barak Obama, i dok je sekretarka za pravosuđe bila crnkinja, Loret Linč.

Ali, crni glasači većinom su protiv Donalda Trampa i sumnjičavi su prema njegovoj administraciji, koja je kritikovana kao neosetljiva na radikalna pitanja, uključujući i to što je Tramp sporo osudio proteste belih nacionalista koji su usledili nakon smrtonosnog mitinga u Šarlotsvilu, Virdžinija.

Sekretar za pravosuđe Džef Sešons, koji je i bivši senator iz Alabame, čija je karijera bila uporno testirana po pitanju njegove predanosti građanskim pravima i rasnim pitanjima, nije olakšao zabrinutost zakonodavaca kada nije bio u mogućnosti da odgovori na izveštaj ili njegovo poreklo tokom kongresnog saslušanja prošle nedelje.

Sešons je rekao da je svestan "grupa koje imaju posebnu predanost svom rasnom identitetu" i da su se neki "transformisali u nasilne aktiviste". Opirao se da odgovori na neka pitanja o belim ekstremistima.

Ne bi bilo neobično za sekretara za pravosuđe da nije video izveštaj poput FBI-ovog, koje FBI priprema sam za sebe, da cirkuliše unutar Biroa, među agencijama pripadnika snaga reda. Ali, rasprava sa republikankom Karen Bas, demokratkinjom iz Los Anđelesa, prikazala je neprijatan momenat.

"Ono što me užasno brine je što ovo podseća na prošlost", rekla je Bas nakon saslušanja. Ona je rekla da je posebno zabrinuta nakon što je dobila pritužbe od pripadnika pokreta Black Lives Matter ("Životi crnaca su važni") u kojima se kaže da ih policija nadzire i maltretira u njihovim distriktima.

Grupa je pravila skupove nakon rasno obojenih nemilih susreta s policijom, ali to nije pomenuto u bezbednosnoj proceni FIB-a. I pored toga, Bas kaže da je zabrinuta jer bi izveštaj mogao da pošalje poruku policiji da je u redu razbiti grupe koje su kritički nastrojene prema pripadnicima reda.

FBI ne komentariše svoje bezbednosne biltene, koji obično nisu javni. U saopštenju, FBI je naveo da ne može i da neće otvoriti istragu protiv nekoga, bazuranu isključivo na rasnoj pripadnosti ili zbog upražnjavanja prava na slobodu govora.

"Naš fokus nije na pripadnicima određenih grupa, već na pojedincima koji su počinili nasilje i druga kriminalna dela", kaže FBI. "Dalje, FBI ne suzbija i neće suzbijati ideologiju. Kada pojedinac preduzme nasilnu akciju bazirano na verovanju ili ideologiji i prekrši zakon, FBI će sprovesti vladavinu zakona".

Procene su pripremljene tako da pomognu agencijama koje sprovode zakon da budu ispred nadolazećih problema i ne treba na njih gledati kao na deo šire strategije, kaže Džefri Ringel, bivši agent FBI-a, danas vlasnik privatne firme za obezbeđenje. Agencije mogu da odluče same za sebe da li se procena odnosi na pravi problem, kaže on.

XS
SM
MD
LG