Linkovi

Izveštaj: SAD kasne u ispunjavanju klimatskih ciljeva


Elektrana na ugalj na reci Ohajo u Maundsvilu u Zapadnoj Virdžiniji.
Elektrana na ugalj na reci Ohajo u Maundsvilu u Zapadnoj Virdžiniji.

SAD neće uspeti da ispune svoje ciljeve o smanjenju emisije štetnih gasova do 2025. ukoliko ne preduzmu krupne, dodatne korake, navodi se u novom izveštaju čiju je izradu finansirala fondacija milijardera Majkla Blumberga.

Dok su američke pojedinačne države, gradovi i kompanije obećali da će pojačati napore u borbi protiv klimatskih promena, dok se Trampova administracija povlači iz tih inicijativa, u izveštaju se zaključuje da njihova akcija neće biti dovoljna da se ispuni obećanje o smanjenju emisije gasova koje su SAD dale u okviru klimatskog sporazuma sklopljenog u Parizu 2015. godine.

Međutim, u izveštaju se iznose i koraci koje SAD mogu da preduzmu da bi se "veoma približile ispunjenju obećanja iz Pariza."

Humanitarna organizacija bivšeg gradonačelnika Njujorka objavila je studiju, nazvanu "Ispunjavanje američkog obećanja" - "Fulfilling America's Pledge," uporedo sa održavanjem velike konferencije o globalnoj akciji u borbi protiv klimatskih promena u San Francisku.

Ajfelova kula osvetljena zelenim, sa rečima "Pariski sporazum je sklopljen" 4. novembra 2016.
Ajfelova kula osvetljena zelenim, sa rečima "Pariski sporazum je sklopljen" 4. novembra 2016.

Prema Pariskom sporazumu, SAD su obećale će do 2025. smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklenika za 26 do 28 procenata u odnosu na nivoe iz 2005.

Američka emisija štetnih gasova opala je za 12 procenata 2016, prema poslednjim dostupnim podacima.

Ekonomski faktori pomažu u smanjenju emisije gasova, konstatuje se u studiji, uprkos nameri predsednika Trampa da povuče SAD iz Pariskog sporazuma i pokušajima njegove administracije da smanji ekološku regulativu. Elektrane na ugalj se zatvaraju brže nego ikada, uprkos Trampovoj podršci toj industriji, a obnovljivi izvori energije nastavljaju da se ubrzano razvijaju.

Međutim, mnoge države, gradovi i kompanije ostaju privržene Pariskom sporazumu. Da je "koalicija voljnih" - zemlja, bila bi to treća najveća ekonomija sveta, navodi se u izveštaju. Zbog njihovih poteza, američka emisija gasova trenutno je na putu da opadne 17 procenata do 2025. Ipak, to je daleko manje od stope obećane u Parizu.

U izveštaju se navodi lista 10 "lako dostupnih, kratkoročnih strategija velikog efekta" kojima bi mogao da se ubrza napredak. Među njima je ubrzavanje prelaska sa uglja na obnovljive izvore energije, povećanje upotrebe električnih vozila, poboljšanje efikasnosti u građevini i zaustavljanje otpuštanja metana, moćnog gasa koji izaziva efekat staklenika. Tim koracima bi se smanjenje američke emisije štetnih gasova dovelo do 21 procenta.

Ako ta "koalicija voljnih" preduzme i veće korake - "u realističnim pravnim i političkim granicama", u izveštaju se navodi da bi emisija mogla da se smanji za 24 procenta.

Globalni samit klimatske akcije koji se ove nedelje održava u San Francisku je način da se objave nove inicijative. Država Kalifornija upravo je usvojila zakon kojim izražava rešenost da do 2045. pređe na 100% obnovljivu energiju, a očekuju se i druga saopštenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG