Linkovi

Izum za energetsku mapu zgrada


Izum za energetsku mapu zgrada
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Izum za energetsku mapu zgrada

Arhitekte, inženjeri i upravnici stambenih zgrada uskoro bi mogli rekordnom brzinom da sakupe podatke o unutrašnjosti zgrada, za šta su u prošlosti bile potrebne nedelje za merenje i proces.

Sprava koja se zakači na ranac je izum grupe naučnika sa univerziteta Kalifornije u Berkliju i biće dovoljan samo jedan prolazak kroz zgradu kako bi se dobio ne samo 3D model objekta već i drugi korisni podaci vezani za energetsku efikasnost te zgrade.

Recimo da jednoj staroj zgradi treba novi, efikasniji sistem za grejanje i hlađenje. Prva stvar koju treba uraditi jeste precizna konfiguracija svih prostorija, veličine i pozicije elemenata za grejanje i hlađenje, prozora i vrata, štekera …

Umesto slanja čitavog tima mehaničara sa laserskim pointerima i laptopovima, uskoro bi ceo posao mogao da obavi jedan tehničar sa svemirskim rancem u kojem se nalaze sofisticirani instrumenti, objašnjava inženjer Eni Marston, koja je testirala novu spravu.

Ranac je nešto što možete da nosite, i što ima senzore na zadnjoj strani, te možete da prošetate kroz zgradu i detektujete geometriju, svetla, broj utikača. Pošto izvučete podatke, možete da napravite 3D model koji prikazuje infracrvenu sliku svakog zida i pokazuje toplotni kapacitet zgrade. To se onda prebacuje u energetski model, koji pokazuje kako se energija raspoređuje unutar zgrade i tada počnete da uviđate koliko možete da uštedite i slično”.

Barometar izračunava visinu, dok magnetometri služe kao 3D kompasi koji beleže informacije o metalnim strukturama.

Takva mapa tzv. “point cloud” ima preciznost od +/- 10 centimetara, na koje algoritam može da doda površine na zidove, podove i plafone i da napravi mapu sa mnoštvom informacija.

To može da se koristi sa energetsku simulaciju, toplotni model ili arhitektonski dizajn.

Marston kaže da bi ova sprava mogla da bude vrlo korisna, ne samo za inspektore energije i inženjere već i za građevinsku industriju.

“Kada grade nešto novo, bilo bi odlično da imaju model cevovoda pre nego što se podignu zidovi, tako da u budućnosti znate gde se sve nalazi”.

Istraživači rade na tome da smanje težinu ranca sa 15 na oko 10 kilograma. Predviđena cena od oko 20 hiljada dolara je još uvek veoma visoka, ali oni procenjuju da bi ova sprava mogla da se iznajmljuje za daleko pristupačniju cenu.

XS
SM
MD
LG