Linkovi

Izrečena prva kazna u okviru istrage Rusije


Advokat Aleks van der Zvan izlazi iz sudnice u Vašingtonu, 3. april 2018.
Advokat Aleks van der Zvan izlazi iz sudnice u Vašingtonu, 3. april 2018.

Holandski advokat Aleks van der Zvan osuđen je u utorak na 30 dana zatvora i novčanu kaznu od 20 hiljada dolara zato što je lagao istražiteljima specijalnog tužioca Roberta Malera o kontaktima sa jednim zvaničnikom izbornog štaba predsednika Donalda Trampa.

Reč je o prvoj kazni izrečenoj u okviru Malerove istrage ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016 godine.

Van der Zvan, koji je nekada sarađivao sa bivšim šefom Trampove kampanje Polom Manafortom, takođe će dva meseca biti pod nadzorom.

Holandski advokat se 20. februara izjasnio da je kriv, a tužiocima je rekao da je lagao agentima FBI-aja o prethodnoj komunikaciji sa Rikom Gejtsom, Manafortovim saradnikom i visokim zvaničnikom predsednikovog izbornog štaba.

Takođe je bio u kontaktu sa osobom za koju je kasnije utvrđeno da je bila povezana sa ruskim obaveštajnim službama.

"Ono što sam uradio bilo je pogrešno. Izvinjavam se sudu i mojoj suprugi", rekao je Van der Zvan tokom izricanja kazne.

Van der Zvan je oženjen ćerkom ruskog milijardera i osnivača Alfa banke, Germana Hana.

Advokat Van der Zvana, Vilijam Džej Švorc, zatražio je od sudije da odredi samo novčanu kazni i dozvoli njegovom klijentu da napusti zemlju, navodeći da je već dovoljno kažnjen i da bi trebalo da mu pripadnu zasluge zato što se, nakon laganja istražiteljima, prošle godine vratio u Sjedinjene Države da bi dao ispravan iskaz.

Van der Zvan, kako je saopštio njegov advokat, je od decembra 2017. godine bio smešten u hotelu u Vašingtonu i nije mogao da se vrati u London, gde mu živi trudna supruga.

Sudija, Ejmi Berman Džekson, nije uvažila iznesene argumente

Aleks van der Zvan blisko je sarađivao sa Manafortom i Gejtsom 2012. godine, dok su bili politički savetnici bivšeg proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Protiv Manaforta je već podignuta optužnica od više tačaka, dok se Gejts 23. februara izjasnio da je kriv za prevaru i laganje Malerovim istražiteljima i sarađuje u istrazi specijalnog tužioca.

XS
SM
MD
LG