Linkovi

Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu u Gazi


Izraelski vojnik nadomak južnog dela Pojasa Gaze, 17. jula 2014.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio izraelskoj vojsci da započne kopnenu ofanzivu u Gazi, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju iz Netanjahuovog kabineta navodi se da je operacija počela kasno večeras u nameri da se unište tuneli kojima teroristi iz Gaze ulaze u Izrael.

Prema medijskim izveštajima, ceo Gaza Siti je bez struje.

Izraelska vojska navodi da je zaustavila pokušaj napada 13 pripadnika Hamasa koji su, ranije danas, pokušali da udju u južni Izrael kroz jedan tunel.

Kopnena ofanziva u Gazi usledila je posle deset dana intenzivih borbi Izraela i Hamasa. Izrael je izvršio vazdušne udare na više od 2.000 meta u Gazi dok je Hamas ispalio više od 1.000 raketa na Izrael.

Ranije danas, snage izraelske odbrane i palestinski ekstremisti nastavili su neprijateljstva u Gazi posle privremenog, šestočasovnog prekida vatre. Koordinator UN za humanitarnu pomoć palestinskim teritorijama, Džejms Roli, izjavio je za Glas Amerike da su dve strane većinom poštovale primirje ali su napadi nastavljeni čim je prekid vatre istekao.

Izrael je optužio Hamas da je ispalio tri minobacačke granate nakon što je primirje stuilo na snagu. Prema tvrdnjama izraelske vojske, te granate su pogodile Eškol u južnom Izraelu.

Za to vreme, izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman izjavio je da Izrael još nije postigao novi, sveobuhvatni dogovor o prekidu vatre sa Hamasom.

Portparol Stejt Departmenta Džen Psaki pozvala je Izrael da udvostruči napore da spreči civilne žrtve. Ona je napad u kome je ubijeno četvoro palestinske dece koja su se igrala na plaži u Gazi nazvala "užasnim dogadjajem." Izrael je pogibiju dece nazvao "tragedijom", i saopštio da se vrši istraga tog dogadjaja.

Izraelska vojska takodje je saopštila u četvrtak da žitelji nekoliko oblasti oko Gaza Sitija u severnom delu teritorije ne bi trebalo da se vraćaju kući "radi sopstvene bezbednosti."

To je najnovije upozorenje izraelskih snaga odbrane u okviru kampanje da se izbegnu civilne žrtve navodjenjem stanovnika Gaze da napuste područja u kojima operišu ekstremisti. Hamas je te poruke odbacio kao "psihološki rat."

XS
SM
MD
LG