Linkovi

Izraelski avioni gađali Pojas Gaze posle granatiranja


Arhiva - Izraelski vojnici čuvaju stražu na osmatračnici na granici Izraela i Pojasa Gaze, 15. maja 2018.
Arhiva - Izraelski vojnici čuvaju stražu na osmatračnici na granici Izraela i Pojasa Gaze, 15. maja 2018.

Izraelska vojska saopštila je u sredu da su njeni borbeni avioni i helikopteri izveli nove vazdušne udare tokom noći pritiv ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, dok je sistem raketne odbrane "Ajrondom" presreo projektile koje su bili ispaljeni prema oblastima koje se graniče sa tom palestinskom enklavom.

Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su da su vazdušni udari ciljali proizvodne pogone raketa i municije, kao i vojne ispostave i kampove za trening.

"Teroristička organizacija Hamas ponovo bira da dela protiv interesa svojih stanovnika u Pojasu Gaze", saopštava IDF. "Nakon neuspeha tokom nasilnih demonstracija duž bezbednosne ograde, oni sada biraju da izvedu i dozvole širok dijapazon napada protiv izraelskih građana".

Dve strane razmenile su minobacačku vatru i vazdušne udare u utorak u najvećoj eskalaciji nasilja od 50-odnevnog rata vođenog 2014.

Hamas i manja militantna grupa, Islamski džihad, izdali su zajedničko saopštenje preuzimajući odgovornost za ono za šta Izrael kaže da je 70 minobacačkih granata i raketa ispaljenih iz Gaze u utorak. Militanti kažu da su odgovarali na izraelske napade na njihove položaje.

Izrael je izvestio o tri svoja povređena vojnika, dok je "Ajrondom" presreo veći deo vatre militanata. IDF je odgovorio desetinama vazdušnih udara, a premijer Benjamin Netanjahu zapretio je "adekvatnom visokom cenom" za napade protiv Izraela.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da dok Palestinci žele i zahtevaju mir, Izrael pokazuje da ne želi mir.

Tenzije duž granice visoke su protekla dva meseca, koliko su Palestinci organizovali proteste zahtevajući pravo da se vrate na zemlju sa koje su pobegli ili koju su bili prisiljeni da napuste, kada je Izrael stvoren 1948. godine. Demonstranti su se takođe okupili protiv blokade Gaze, koja je na snazi više od jedne decenije, kao i zbog premeštanja Ambasade SAD iz Telaviva u Jerusalim.

Sjedinjene Države pozvale su na hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi se raspravljalo u poslednjim napadima na Izrael iz Pojasa Gaze. Savet bi trebalo da se sastane u sredu.

Takođe u utorak, izraelska mornarica zaustavila je flotilu palestinskih aktivista koji su se otisnuli iz Gaze kako bi prostestovali zbog višegodišnje pomorske blokade koju sprovode Izrael i Egipat oko Pojasa Gaze.

Mornarica je sprečila flotilu da pređe preko linije blokade - šest nautičkih milja od obale. Brodovi mornarice takđe su zaustavili jedan brod koji je prevozio studente i pacijente, nakon što je prekršio blokadu, rekao je portparol izraelske vojske, brigadni general Ronen Manelis.

Vojska je sopštila da je brod odvežen u izraelsku luku Ašdod i da će oni koji su se nalazili na njemu biti vraćeni u Gazu.

Izraelska vojska sprečava brodove iz Gaze da se udaljavaju više od 10 kilometara u Sredozemno more.

Pre osam godina, izraelski komandosi naopali su flotilu koja je prevozila pomoć za Gazu, ubivši devet propalestinskih Turaka, izazvavši tako međunarodno negodovanje zbog blokade.

Izraelske snage ubile su najmanje 115 Palestinaca od kraja marta, izazivajući kritku zbog upotrebe sile. Izrael optužje militantnu grupu Hamas za provociranje nasilja i tvrdi da je delovao u cilju zaštite svojih granica.

XS
SM
MD
LG