Linkovi

Izrael ne šalje delegaciju u Kairo


Sương mù bao phủ Cầu Benjamin Franklin bắc qua sông Delaware ở thành phố Philadelphia, Mỹ.<br />
&nbsp;
Sương mù bao phủ Cầu Benjamin Franklin bắc qua sông Delaware ở thành phố Philadelphia, Mỹ.<br /> &nbsp;

Avioni jevrejske države nastavili da bombarduju Pojas Gaze, posebno grad Rafu i okolinu, gde još traje potraga za nestalim vojnikom, dok Hamas negira da ga je zarobio i tvrdi da je verovatno ubijen u izraelskom napadu zajedno sa ekstremistima...

Izrael je odlučio da ne pošalje svoje pregovarače u Kairo na planirane razgovore sa Palestincima, dan pošto je optuđio Hamas da je prekršio primirje koje je trebalo da traje 72 sata.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat ranije je potvrdio da će palestinska delegacija doći u Kairo.

Međutim, novinska agencija Rojters prenosi da izjavu neimenovanog zvaničnika Izraela koji je rekao da izaslanici jevrejske države neće doći i optužio Hamas da dovodi u zabludu međunarodne posrednike.

Primirje koje je trebalo da traje tri dana prekršeno je juče, samo sat pošto je stupilo na snagu, kada je Izrael optužio Hamas da je u jutarnjoj zasedi ubio dva njegova vojnika, a jednog zarobio.

Izrael je danas bombardovao grad Rafa na jugu Gaze, dok su vojnici tragali za nestalim oficirom. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 35 osoba ubijeno u granatiranju Rafe i okoline, dok su izraelski avioni uništili desetine kuća i objekata u ostalim delovima Gaze. Između ostalog teško je oštećen i Islamski univerazitet u Gazi.

U međuvremenu, vojno krilo Hamasa tvrdi da nema nikakve informacije o nestalom izraelskom vojniku i veruje da je verovatno ubijen u izraelskom napadu, zajedno sa borcima Hamasa, koji su juče ujutro napali Izraelce iz zasede.

U saopštenju ekstremsitičke organizacije navodi se da je ona izgubila kontakt sa svojim borcima.

Američki predsednik Barak Obama, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun i drugi optužili su Hamas da je prekršio primirje i zatražili da nestali vojnik odmah i bezuslovno bude oslobođen.

Palestinski ekstremisti međutim tvrde da je do sukoba došlo pre nego što je primirje stupilo na snagu.

XS
SM
MD
LG