Linkovi

Izrael usvojio kontroverzni zakon "nacija-država"


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izraelski parlament je rano jutros usvojio izuzetno kontroverzan zakon, prema kojem u Izraelu samo jevreji imaju pravo na samoopredeljenje i koji ohrabruje naseljavanje jevreja.

Zakon poznat kao "nacija-država" usvojen je sa 62 glasa za i 55 protiv, posle osam sati žustre debate i oštrih kritika, posebno od strane arapskih poslanika.

Neki od njih su gnevno cepali primerke zakona, nazivajući ga "smrću demokratije" i "vrhuncem rasizma" u Izraelu. Međutim, premijer Benjamin Netanjahu označio je zakon kao "ključni trenutak u analima cionizma i istorije države Izrael".

Sedamdeset godina posle osnivanja jevrejske države, u ovom zakonu se proglašava da je "Izrael istorijska domovina jevrejskog naroda i da jevreji imaju ekskluzivno pravo nacionalnog samoopredeljenja u njoj".

Zakon takođe obezbežuje pravo svim stanovnicima Izraela da očuvaju svoje nasleđe, bez obzira na religiju. "Ovim zakonom, utvrdili smo osnovne principe našeg postojanja. Izrael je nacionalna država jevrejskog naroda i poštuje prava svih svojih građana", rekao je Netanjahu, koji je rekao da garantuje da građanska prava Arapa neće biti kršena.

Ipak, arapski zakonodavci su naglasili da zakon sadrži član kojim se arapski jezik od zvaničnog postaje jezik sa "posebnim statusom". Oni takođe tvrde da zakon daje pravo jevrejima da grade isključivo jevrejske zajednice.

Jedan poslanik nazvao ga je "aparthejd" zakonom i optužio vladu da se plaši arapskog jezika.

XS
SM
MD
LG