Linkovi

Izrael priznao napad na sirijski nuklearni reaktor


Fotografije izraelskog vazdušnog napada na sirijski nuklearni reaktor 2007. godine
Fotografije izraelskog vazdušnog napada na sirijski nuklearni reaktor 2007. godine

Izraelska vojska priznala je u sredu da je odgovorna za vazdušni napad u kojem je 2007. godine uništen sirijski nuklearni reaktor.

Saopšteno je da je postrojenje u regionu Deir al Zur bilo blizu aktiviranja kada je poslata grupa borbenih aviona u tajnu misiju, a objavljen je i video iz pilotska kabine, kao i fotografije operacije.

Sirija je demantovala da je izgradila nuklearni reaktor u tom području. Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je 2011. godine da je postrojenje "verovatno" nuklearni reaktor.

Načelnik Generalštaba izraelskih odbrambenih snaga Gadi Eisenkot rekao je da je vazdušni napad upozorenje da Izrael neće dozvoliti da određene aktivnosti ugroze bezbednost zemlje.

"Poruka napada na reaktor 2007. godine je da Izrael neće tolerisati izgradnju koja možda da predstavlja egzistencijalnu pretnju. To je bila poruka i 1981. godine, 2007. kao i u budućnosti za naše neprijatelje", naglasio je Eisenkot.

Izrael je 1981. godine izveo napad na reaktor u izgradnji u Iraku. Nedavno je izveo brojne vazdušne napade u Siriji čiji cilj je, kako se veruje, bio da spreči dopremanje zaliha Hezbolahu u Libanu.

Vojska nije iznosila detalje o tim napadima, kao što je držala u tajnosti i napad 2007. godine, iako se i tada verovalo da je Izrael odgovoran.

XS
SM
MD
LG