Linkovi

Netanjahu raspustio ratni kabinet


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (izvor: Abir Sultan/Pool Photo via AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (izvor: Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu raspustio je šestočlani ratni kabinet, potvrdio je u ponedeljak izraelski zvaničnik, a agencija Rojters navodi da se radi o očekivanom potezu posle odlaska penzionisanog generala Benija Ganca.

Očekuje se da Netanjahu sada održi konsultacije sa malom grupom ministara o Gazi, a među njima bi trebalo da budu ministar odbrane Joav Galant i ministar za strateška planiranja Ron Dermer, koji su bili deo ratnog kabineta.

Netanjahu se suočio sa zahtevima nacionalističko-verskih partnera u koaliciji, ministra finansija Bezalela Smotriča i ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira, da budu uključeni u ratnu vladu, što je potez koji bi pojačao napetosti sa međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene Države.

Kabinet je formiran pošto se Ganc pridružio Netanjahuu u vladi nacionalnog jedinstva na početku rata u oktobru, a uključio je i Gancovog partnera Gadija Ajzenkota i Arije Derija, šefa verske partije Šas, kao posmatrače.

Ganc i Ajzenkot su napustili vladu prošle nedelje zbog, kako su rekli, Netanjahuovog neuspeha da formira strategiju z arat u Gazi.

XS
SM
MD
LG