Linkovi

Izrael odbacio pozive na istragu ubistva 15 Palestinaca


Protesti blizu Pojasa Gaze

Izraelski ministar odbrane odbacio je u nedelju pozive za istragu ubistva 15 Palestinaca, tokom palestinskih protesta u petak na granici Gaze i Izraela.

Hamas je saopštio da je među žrtvama pet članova oružanog krila te grupe. Izrael je naveo da su osam od 15 ubijenih bili pripadnici Hamasa, koga je zapad označio terorističkom organizacijom, te da su još dve žrtve bile članovi drugih ekstremističkih frakcija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je nezavisnu istragu krvoprolića, što je podržala i visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, kao i Tamar Zandberg, lider izraelske levičarske, opozicione Merec stranke.

"Izraelski vojnici uradili su ono što je bilo neophodno. Mislim da zaslužuju medalju", rekao je ministar odbrane Avigdor Liberman, odbacivši pozive na istragu.

Desetine hiljada Palestinaca okupile su se u petak duž 65 kilometara duge granice, gde su bili podignuti šatori za planirani šestonedeljni protest kojim se tražilo pravo na povratak izbeglica i njihovih potomaka u Izrael.

Međutim, stotine su ignorisale pozive organizatora i izraelske vojske da se ne približavaju granici.

Vojska je saopštila da su pojedini pucali na vojnike i bacali kamenice i molotovljeve koktele na granicu.

Izraelski vojnici su u subotu pucali na palestinske demonstrante i povredili oko 70 osoba, saopštili su palestinski zvaničnici. Prema navodima očevidaca, vojnici su gađani kamenicama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG