Linkovi

Izrael napao položaje Hamasa u Gazi


Palestinski demonstranti traže zaklon od suzavca koji su ispalile izraelske snage, dok drugi pale gume u blizini granice Pojasa Gaze i Izraela, tokom protesta istočno od Kan Junisa, u Pojasu Gaze, 1. juna 2018.
Palestinski demonstranti traže zaklon od suzavca koji su ispalile izraelske snage, dok drugi pale gume u blizini granice Pojasa Gaze i Izraela, tokom protesta istočno od Kan Junisa, u Pojasu Gaze, 1. juna 2018.

Militanti iz Gaze ispalili su rakete na Izrael u subotu, izazivajući uzvratne vazdušne udare na ispostave Hamasa, saopštila je izraelska vojska, nekoliko dana nakon najintenzivnijih sukoba u toj oblasti u poslednjij nekoliko godina.

Najmanje četiri projektila ispaljena su iz Gaze na Izrael, tvrdi vojska u saopšenju, dodajući da su tri projektila presretnuta, dok je jedan pao prekratko.

Sirene za uzbunu zbog raketnog napada odjeknule su po izraelskim gradovima i selima u blizini granice nakon što se spustila noć, šaljući stanovnike ubrzano u skloništa. Ni jedna od militantnih grupa iz Gaze nije preuzela odgovornost za raketni napad.

Stanovnici u Gazi kažu da su izraelski vazdušni napadi pogodili najmanje tri ispostave koje pripadaju Hamasu, islamističkoj grupi koja kontroliše Gazu.

Izraelska vojska potvrdila je u saopštenju da je izvela vazdušne napade, dodajući da je "teroristička organizacija Hamas isključivo odgovorna za sve događaje koji će se dogoditi i proisteći iz njih".

Nije bilo odmah izveštaja o eventualnim žrtvama u nekom od incidenata.

Izrael i palestinske naoružane grupe u Gazi postigle su de-fakto prekid vatre ove nedelje nakon najintenzivnijeg rasplamsavanja nasilja od rata 2014, kroz signaliziranje sa obe strane da ne žele dalju eskalaciju.

Militanti iz Hamasa i Islamskog džihada ispalili su desetine raketa i minobacačkih granata na jug Izraela tokom utorka i tokom noći u sredu, na šta je Izrael odgovorio tenkovskom vatrom i vazdušnim udarima na više od 50 ciljeva u maloj, priobalnoj enklavi.

Nasilje duž granice Izraela i Gaze rasplamsalo se tokom poslednjih nedelja. Najmanje 120 Palestinaca su ubile izraelske trupe tokom masovnih demonstracija duž granice Gaze, koje su počele 30 marta.

Izrael, koji je izazvao međunarodne osude zbog upotrebe smrtonosne sile, tvrdi da su mnogi od ubijenih pripadnici Hamasa i militanti koji su pokušavali da započnu napade pod velom protesta.

Palestinci tvrde da su većina mrtvih i hiljade ranjenih nenaoružani civili, protiv kojih je Izrael koristio preteranu silu.

Više od dva miliona Palestinaca stišnjeno je u usku priobalnu enklavu. Izrael je povukao svoje trupe i naseljenike iz Gaze 2005. godine, ali zadržao čvrstu kontrolu granica na kopnu i moru, zbog zabrinutosti za bezbednost.

Egipat takođe ograničava kretanje u i iz Gaze na svojoj granici.

XS
SM
MD
LG