Linkovi

Netanjahu optužuje Iran


Izraelski vojnici na granici sa Libanom
Izraelski vojnici na granici sa Libanom

Izraelski premijer poručio je, nakon eskalacije sukoba duž granice sa Libanom, da će Izrael nastaviti da se brani od svih mogućih pretnji "bilo da su one iz bliže ili dalje okoline"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu okrivio je Iran za jučerašnju eskalaciju sukoba duž granice s Libanom, najveću još od 2006. godine i rata između jevrejske države i ekstremističke grupe Hezbolah, koju podržava režim u Teheranu.

Netajahu je poručio da će Izrael nastaviti da se brani od svih mogućih pretnji "bilo da su one iz bliže ili dalje okoline". Na granici između Izraela i Libana danas je bilo mirno, pošto su dan ranije u obračunu Izraela i Hezbolaha stradala dva izraelska vojnika i jedan "mirovnjak" Ujedinjenih nacija.

Sukob je izbio pošto je Hezbolah raketama gađao izraelski vojni konvoj, posle čega je Izrael odgovorio vazdušnim napadima i granatiranjem.

Hezbolah tvrdi da je raketni napad, u kojem su ubijena dva, a povređeno sedam izraelskih vojnika, bio odmazda za vazdušni napad, za koji se veruje da ga je izveo Izrael, u kojem je ranije ovog meseca u Siriji stradalo šest pripadnika Hezbolaha i jedan iranski general. Španski vojnik, pripadnik mirovne misije Ujedinjenih nacija u južnom LIbanu takođe je stradao u jučerašnjoj razmeni vatre.

XS
SM
MD
LG