Linkovi

Izrael i dalje ne veruje Iranu


Một công nhân Ấn Độ làm việc trong một xưởng phế liệu sắt thép tại một khu công nghiệp ở Mumbai.
Một công nhân Ấn Độ làm việc trong một xưởng phế liệu sắt thép tại một khu công nghiệp ở Mumbai.

Jevrejska država smatra da bi atomska bomba u rukama Teherana predstavljala opasnost po njenu egzistenciju...

Izrael je i dalje skeptičan u odnosu na iranske nuklearne ambicije, bez obzira na ostvareni napredak na ovonedeljnim razgovorima šest svetskih sila sa Iranom u Ženevi. Izrael ne veruje Iranu, koji tvrdi da je svrha nuklearnog programa koji poseduje, isključivo mirnodopska, i takođe smatra da bi atomska bomba u rukama Teherana predstavljala egizistencijalnu opasnost po jevrejsku državu.

Bez obzira na izveštaje da su ženevski razgovori šest svetskih sila sa Iranom o spornom nuklearnom programu bili “sadržajni” i da “vode napred”, u Izraelu na sve to reaguju vrlo oprezno.

Premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u izraelskom parlamentu da dok traju razgovori, sankcije zavedene Iranu treba da ostanu na snazi.

“Bila bi istorijska greška smanjivati pritisak sada kada sankcije postižu svoj cilj. Baš sada ne treba da popustimo, već moramo da održimo pritisak”.

Šlomo Brom je stručnjak u Institutu za nacionalnu bezbednost u Tel Avivu. On kaže da Iran menja stav pod pritiskom međunarodnih ekonomskih sankcija.

“Moguće je da Iran menja svoje viđenje stvari, i da počinje da shvata da nuklearni program, umesto garancije opstanka režima, postaje pretnja i dovodi u pitanje njegov opstanak”.

Izraelska vlada želi da sankcije ostanu na snazi sve dok Iran ne okonča sve aspekte svog nuklearnog programa, uključujući i obogaćivanje uranijuma. Iran tvrdi da taj program ima isključivo mirnodopsku namenu, i da neće prekinuti obogaćivanje uranijuma.

Mark Ficpatrik, saradnik londonskog Međunarodnog institute za strateške studije, sve to naziva pregovaračkim pozicijama.

“Iran se neće potpuno odreći obogaćivanja uranijuma. To je postalo isuviše tesno povezano sa pitanjem nacionalnog ponosa. Stoga će donekle morati da se nastavi obogaćivanje uranijuma u sklopu dogovora, a moraće da dođe I do izvesnog popuštanja sankcija. Ne svih, ali nekih”.

Izrael je zapretio vojnom akcijom ukoliko iranski nuklearni program bude nastavljen bez kontrole.

Emili Lendau, ekspert za nuklearno naoružanje na Institutu za nacionalnu bezbednost u Tel Avivu, smatra da je jedino realno rešenje nastavak političkog, ekonomskog i vojnog pritiska na Iran.

“Kombinovani efekti tih različitih vrsta pritisaka su ono što međunarodnoj zajednici preostaje da se nada da će dovesti Iran do tačke, kada će zasita želeti da preokrenu kurs svog nuklearnog programa”.

Lendau se nada će iransko rukovodstvo zaključiti da je bolje da se odrekne vojnog nuklearnog potencijala, nego da nastavi da se muči.
XS
SM
MD
LG