Linkovi

Nastavljaju se pregovori o primirju u Gazi, razlike u stavovima i dalje postoje


Raseljeni Palestinci u razrušenom Kan Junisu, na jugu Gaze (Foto: AP/Jehad Alshrafi)
Raseljeni Palestinci u razrušenom Kan Junisu, na jugu Gaze (Foto: AP/Jehad Alshrafi)

Napori da se osigura primirje i oslobađanje talaca u Gazi u petak su dobili na zamahu nakon što je Hamas proslijedio izmijenjeni prijedlog o uslovima potencijalnog dogovora, dok je Izrael saopštio da će nastaviti pregovore koji su bili u zastoju

Agencija Rojters prenijela je da je izraelska delegacija, na čelu sa šefom izraelske obavještajne službe Mosad, u petak napustila Dohu posle susreta sa katarskim pregovaračima da bi se konsultovala sa vladom.

Iz Netanjahuovog kabineta je saopšteno da se delegacija vratila posle početnog sastanka sa pregovaračima i da će se pregovori nastaviti naredne nedelje. U saopštenju se navodi i da još postoje razlike u stavovima dvije strane.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je za agenciju Frans pres da ta grupa očekuje brzi izraelski odgovor "vjerovatno danas ili sjutra ujutro" na nove ideje o zaustavljanju sukoba i oslobađanju talaca.

Izvor u izraelskom pregovaračkom timu, koji je za Rojters govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je prethodno da sada postoji realna šansa da se postigne sporazum.

Komentari izraelskih zvaničnika znatno su drugačiji od izjava o primirju koje su date ranije, kada se poručivalo da uslovi koje je postavio Hamas nisu prihvatljivi.

Palestinski zvaničnik blizak međunarodnim pregovaračkim napporima rekao je da bi najnoviji predlog Hamasa mogao da dovede do okvirnog sporazuma, ako ga Izrael prihvati.

Dodao je da ekstremistička grupa više ne zahtijeva kao preduslov da se Izrael obaveže na trajno primirije prije potpisivanja sporazuma, već pristaje da se do toga dođe pregovorima tokom prve šestonedeljne faze.

"Ako bi se strane saglasile da je potrebno više vremena za sporazum o trajnom prekidu vatre, takođe bi morale da se dogovore da nema povratka sukobu dok se ne ostvari taj cilj", rekao je zvaničnik za Rojters.

Hamas je kasnije saopštio da odbacuje prisustvo stranih snaga u Gazi, signalizirajući protivljenje bilo kakvom planu da se međunarodni kontigent pošalje u palestinsku enklavu da pomogne u održavanju mira. Komitet za narodni otpor (PRC), grupa povezana sa Hamasom, odvojeno je saopštio da bi bilo koje međunarodne ili druge snage u Gazi smatrao okupatorima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da se nada da konačno primirje "može da bude osigurano" narednih nekoliko dana i pozvao zapadne zemlje da izvrše pritisak na Izrael da prihvati ponudu o prekidu vatre, prenose turski mediji.

Izrael je pokrenuo ofanzivu zbog napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a 250 odvedeno za taoce, prema izraelskim podacima. U izraelskoj ofanzivi u Gazi je, prema podacima Hamasovog ministarstva zdravlja u toj enklavi, poginulo više od 38.000 Palestinaca. To ministarstvo ne pravi razliku između civilnih i vojnih žrtava.

Stotine hiljada stanovnika Gaze su raseljene, a u enklavi je humanitarna kriza. Pojačane su i tenzije širom regiona, posebno na izraleskoj sjevernoj granici gdje izraelska vojska razmjenjuje vatru sa Hezbolahom u Libanu, kojeg podržava Iran.

Zvaničnici Hezbolaha rekli su u petak da će ta grupa zaustaviti napade čim stupi na snagu primirje u Gazi.

XS
SM
MD
LG