Linkovi

Nastavak sukoba uprkos apelima za prekid vatre


Palestinci beže pod izraelskim vazdušnim udarima blizu Gaza Sitija, 22. jula 2014.
Palestinci beže pod izraelskim vazdušnim udarima blizu Gaza Sitija, 22. jula 2014.

Izraelski ratni avioni nastavljaju da bombarduju ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, dok ekstremisti i dalje ispaljuju rakete na Izrael.

Prema podacima palestinskih zvaničnika, do sada je od početka ofanzive 8. jula stradalo više od 600 ljudi, od čega su većina civili, dok je izraelska vojska potvrdila da je ubila blizu 200 ekstremista, a da je poginulo 27 njenih pripadnika i dva izraelska civila. U međuvremenu, napori međunarodne zajednice da se okonča konflikt su pojačani, s obzirom da su u regionu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun i američki državni sekretar Džon Keri.

Keri i Ban sastali su se na kratko u Kairu, pre nego što je prvi čovek svetske organizacije otputovao za Tel Aviv na razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Obraćajući se novinarima posle susreta sa Netanjahuom, Ban je osudio raketne napade Hamasa na jevrejsku državu i zatražio da oni budu momentalno prekinuti.

„Pozicija Ujedinjenih nacija je jasna: mi snažno osuđujemo raketne napade, oni moraju prestati odmah. Osuđujemo korišćenje civilnih objekata, škola, bolnica, i drugih ustanova u vojne svrhe. Nijedna zemlja ne bi prihvatila da joj rakete doleću na njenu teritoriju, i sve zemlje imaju međunarodnu obavezu da zaštite civile“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija takođe je apelovao na dve strane da okončaju konflikt.

„Moja poruka za Izraelce i Palestince je identična: 'Prestanite da ratujete, počnite da razgovarate, i pozabavite se ključnim uzrocima konflikta, kako ne bismo ponovo bili u istoj situaciji za šest meseci ili godinu dana“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da međunarodna zajednica mora da smatra Hamas odgovornim zbog toga što je odbacio nekoliko pounda za prekid vatre i nastavio napade na izraelske civile.

"Mi nismo tražili ovu eskalaciju, gospodine sekretaru. Mi smo prihvatili predlog Egipta o primirju, ne moram da vas podsećam da su taj predlog podržali Ujedinjene nacije, Arapska liga, SAD, Evropa. Hamas ga je odbacio. Mi smo prihvatili predlog o humanitarnom primirju, koji su potom predložile UN. Hamas ga je odbacio. Prihvatili smo prekid vatre Crvenog krsta, Hamas ga je dva puta odbacio. Mislim da međunarodna zajednica mora da zauzme jasan stav i smatra Hamas odgovornim zbog odbacivanja svih ovih primirja, započinjanje i produžavanje konflikta".

U međuvremenu, u Kairu, američki državni sekretar Džon Keri sastao se sa najvišim egipatskim zvaničnicima i predsednikom Arapske lige, ponavljajući da SAD podržavaju pravo Izraela da se brani. Keri je takođe saopštio da je američka vlada izdvojila 47 miliona dolara za direktnu humanitarnu pomoć civilima, koji su najviše propatili u poslednje dve nedelje.

„Hamas mora da napravi osnovni izbor i to je izbor koji će imati vrlo dubok uticaj na ljude u Gazi. A Egipat je predočio okvir i dao im priliku da sednu za sto i da imaju ozbiljne razgovore sa drugim palestinskim frakcijama“.

Izraelski borbeni avioni gađali su više od 70 lokacija u Pojasu Gaze protekle noći, uključujući kuću pokojnog lidera Hamasovog vojnog krila, pet džamija i fudbalski stadion, navode policijski izvori iz Gaze. Bolnice u Gazi rade 24 sata dnevno ne bi li ukazale pomoć ranjenima, kojih je - od početka izraelske ofanzive - prema tvrdnjama ministarstva zdravlja u Gazi – više od 3.700.

Istovremeno, Hamas je nastavio da gađa južni i centralni Izreal projektilima, u Tel Avivu su se oglasile sirene, a jedna od raketa pala je u blizini međunarodnog aerodroma Ben-Gurion, posle čega su neki američki avioprevoznici, poput Delte i Junajteda, doneli odluku da otkažu svoje letove u Tel Aviv na neodređeno vreme.

XS
SM
MD
LG