Linkovi

Izrael evakuisao stotine sirijskih Belih šlemova u Jordan


Arhiva - Pripadnici civilne zaštite spasavaju decu nakon vazdušnih udara snaga lojalnih sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu u Al Šar oblasti grada Alepo, 2. juna 2014.

Izrael je evakuisao oko 800 spasilaca volontera zvanih Beli šlemovi i njiove porodice iz Sirije i prebacio ih u Jordan u subotu uveče, u konvoju koji su pratili izraelska policija i vozila Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo odbrane Izraela, identifikujući spasioce kao civile, napisalo je na Tviteru: "Civili su evakuisani iz ratne zone u južnoj Siriji zbog neposredne ugroženosti njihovih života. Transfer raseljenih Sirijaca kroz Izrael je vanredan humanitarni gest".

Arhiva - Pripadnici civilne zaštite tragaju za preživelima u ruševinama zgrade koja je uništena u vazdušnom udradu u pobunjeničkom gradu Ariha u pokrajini Idlib, Surija, 13. juli 2016.
Arhiva - Pripadnici civilne zaštite tragaju za preživelima u ruševinama zgrade koja je uništena u vazdušnom udradu u pobunjeničkom gradu Ariha u pokrajini Idlib, Surija, 13. juli 2016.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je evakuacija obaveljna na "zahtev Sjedinjenih Država i još nekih evropskih zemalja".

Izrael kaže da su evakuisani preveženi u "susednu zemlju", ali se Jordan ne pominje.

Petra, jordanska zvanična novinska agencija, javila je da su Sirijci u zatvorenoj oblasti u Jordanu. Agencija javlja da su se Britanija, Nemačka i Kanada složile da ih rasele u roku od tri meseca.

Sirijska vojska, koju ima podršku ruske vazdušne kampanje, prodrla je kroz ivice Kuneitra provincije sledeći ofanzivu prošlog meseca koja je usmerila pobunjenike u susednu pokrajinu Dera, koju su svojevremeno podržavali Vašington, Jordan i zemlje Zaliva.

U ofanzivi je ponovo uspostavljena vladina kontrola nad poveznicom za jugozapad, strateški važnom teritorijom na granici sa Jordanom i Izraelom.

Rojtersov izveštaj korišćen je u ovom tekstu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG