Linkovi

Izrael: Bolje se suprotstaviti Iranu ranije, nego kasnije


Arhiva - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu daje izjavu u Jerusalimu, 13. februara 2018.

Novo oštro upozorenje iz Izraela upućeno Iranu podiže strahovanja od rata na Bliskom istoku.

Premijer Benjamin Netanjahu kaže da se Izrael sprema da se suprotstavi iranskoj "agresiji" - radije ranije, nego kasnije.

Govoreći na nedeljnom sastanku kabineta u Jerusalimu, Netanjahu je optužio Iran za transfer naprednog oružja u susednu Siriju, uključujući rakete i protivvazdušne baterije, čija je namena da budu upotrebljene protiv Izraela.

"Ne želimo eskalaciju", rekao je Netanjahu, "ali spremni smo za svaki scenario".

Oštra retorika usledila je nakon prezentacije na nacionalnoj televiziji pre nedelju dana, u kojoj je Netanjahu otkrio ono za šta je rekao da su desetine hiljada dokumenata koji dokazuju da je Iran imao tajni nuklearni program koji bi mogao da bude brzo oživljen u bilo kom trenutku.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu presents material on Iranian nuclear weapons development during a press conference in Tel Aviv, April 30 2018.
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu presents material on Iranian nuclear weapons development during a press conference in Tel Aviv, April 30 2018.

Dokimenta, koja je izraelska tajna služba prikupila u Tehenaru, mogli bi da osnaže pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz nukelarnog sporazuma sa Iranom, do 12. maja. Tri evropske zemlje koje su potpisnice sporazuma, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, pokušale su da ubede Trampa da se ne povlači.

U intervjuu za Izraelski radio, bivši general Jizrael Zev rekao je da se čini da Netanjahu priprema naciju za rat.

On je rekao da bi Izrael mogao da izvede preventivne napade protiv iranskih postrojenja u Siriji, izazivajući da Hezbolh u Libanu ispali rakete na Izrael.

Netanjahu će posetiti Moskvu u sredu kako bi raspravljao o situaciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, glavnim moćnikom u Siriji. Putin će, bez sumnje, tražiti od Netanjahua da dela suzdržano.

Ali, Netanjahu je rekao kabinetu da Izrael mora da uči iz svoje istorije. On je rekao da nacije koje nisu pripravne da preduzmu blagovremene mere protiv agresije, plaćaju mnogo veću cenu kasnije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG