Linkovi

Iznenadjenja posle bregzita


Turizam u Britaniji doživeo je pravi procvat posle referenduma o izlasku iz EU.
Turizam u Britaniji doživeo je pravi procvat posle referenduma o izlasku iz EU.

Period nakon iznenadne odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju doveo je do nekoliko iznenadjenja. Suprotno očekivanjima mnoge zemlje, uglavnom članice britanskog komonvelta iz Afrike i pacifičkog regiona, utrkuju se da zaključe trgovinske sporazume sa Britanijom, dok ekonomisti predvidjaju da bi trgovinski sporazum sa Evropskom unijom mogao da bude zaključen za dve godine. Istovremeno, London doživljava turistički bum zahvaljujući padu vrednosti funte.

Slab kurs funte mnogima pruža priliku da po prvi put posete London.

„Jeftino je. Vrlo dobro - mislim da je to vrlo, vrlo dobro“ - kaže jedna kineska turistkinja.

Jedna od neočekivanih beneficija bregzita – porast broja stranih posetilaca za 18 odsto. Hoteli, aviokompanije i turističke lokacije u Londonu prijavljaju dramatičan porast prodaje i broja posetilaca od kojih su mnogi iz Azije i nisu zaplašeni strahovanjima od terorizma u Evropi.

„Terorizam – da, shvatamo. Ali je kurs funte tako nizak - pogodno je vreme da se poseti London", ističe turistkinja sa Tajvana, Džoj Čen.

„Pošto je kurs funte tako nizak za nas je jeftinije da kupujemo stvari i putujemo svugde. Dobar je trenutak da se dodje“, slaže se jedan turista iz Kine.

Finansijska tržišta su i dalje nestabilna posle bregzita što ne iznenadjuje. On što jeste iznenadjenje je da je 27 zemalja izrazilo interes da zaključe trgovinske sporazume sa Britanijom.

Mnoge od tih zemalja su članice komonmvelta poput bivše kolonije Gane. Ekonomisti smatraju da bi novi trgovinskl sporazumi mogli da promene neke od modela iz kolonijalnog doba prema kojima su, na primer, poljoprivrednici iz afričkih zemalja prodavali svoje nepreradjene proizvode Evropi da bi ih kasnije uvozili kao proizvode prehrambene industrije.

„Imate proizvodjače kakaa u Gani koji ne mogu da naplate odgovarajuću cenu i proizvedu čokoladu zbog sistema tarifa. Sve to bi moglo da se reši u novim odnosima sa Velikom Britanijom“, objašnjava Šenker Singam, stručnjak Instituta Legatum.

Velika Britanija nije ugovarala trgoviske sporazume u sopstveno ime još od 1973. godine. Britanska vlada sada žuri da iskoristi mogućnosti novog interesovanja drugih zemalja i formira specijalne pregovaračke timove u nadi da će se očekivana ekonomska kriza posle bregzita možda pretvoriti u bum.

XS
SM
MD
LG