Linkovi

"Čudesna" izložba obara rekorde


Izložba Wonder otvorena je u Renvik galeriji
Izložba Wonder otvorena je u Renvik galeriji

Zahvaljujući preporukama na Instagramu i drugim društvenim medijima ,150 godina stari američki muzej vidi redove publike koji čekaju da vide izložbu "Čudo".

Nova izložba u galeriji Renvik - najstarijem muzeju umetnosti u Americi - obara sve rekorde po posećenosti. Hiljade posetilaca, mladih i starih, čeka u redu da bi videli devet džinovskih umetničkih dela, koja su, zasluženo, dobila veliki publicitet u novim medijima. 150 godina stari muzej nikada još nije video takvu reakciju publike.

Duga od konca… i planinski venac od kartica. To su samo dva od devet džinovskih eksponata u slavnoj galeriji Renvik u Vašingtonu. Izložba privlači rekordan broj posetilaca zahvaljujući društvenim medijima.

Kustos Nikolas Bel kaže da nikada nije video nešto slično.

“Dok smo bili zatvoreni zbog renoviranja i planirali ovu izložbu, ni u najludjim snovima nismo mogli da zamislimo prijem kakav smo videli u protekla dva meseca.”

Posle renoviranja, muzej je pozvao devet vodećih savremenih umetnika da izaberu po jednu sobu u Renviku i naprave instalaciju inspirisanu tim prostorom. Rezultat je fascinantna kolekcija prikladno nazvana “Čudo”.

“U prvoj galeriji, Tara Donovan je sagradila čitav planinski venac od stotina i stotina kartica. Gabrijel Do je od poda do plafona razapeo dugu od 100 kilometara pamučnog konca, koristeći svaku boju u vidljivom spektru. Patrik Doerti je ispelo čitavo selo vrbe", priča Bel.

To nije kraj “čuda”…

“Videćete skulpturu od svetla Lea Vilareala, koja trepće i stalno se menja… Dženet Eklman je napravila skulpturu od mreže, dugu skoro 30 metara, koja predstavlja cunami koji je pogodio Japan 2011. Dženifer Angus je stvorila upečatljive oblike na svom zidu galerije koristeći 5.000 insekata iz Jugositočne Azije. Čak su i ružičasti zidovi obojeni košinel bojom koja se dobija od insekata. Čakaja Buker napravila je čitav lavirint od guma sa otpada. Maja Lin je napravila ušće zaliva Česapik od klikera od staklenih vlakana, tako da njena voda teče svuda po podu galerije pa čak i uz zidove do tavanice. A umetnik Džon Grejd iz Sijetla pronašao je četinar u državi Vašington star isto koliko naša zgrada, napravio otisak tog drveta a onda ga je rekonstruisao koristeći pola miliona rukom oblikovanih blokova kedra.”

“Kada ga ugledate, prizor ostavlja snažan utisak ali što više saznajete o njegovim elementima, počinjete da cenite umetnikov način razmišljanja i rad koji je uložio u skulpturu”, kaže posetilac Dejvid Smit.

Videli smo da je mnogo naših prijatelja došlo na ovu izložbu, videli smo na Instagramu predivne fotografije duge i insekata, i pomislio sam, kad su mi roditelji došli u posetu da bi bilo lepo da ih povedem da je vide”, dodaje njegov sin Džoš.

“Nikada nisam video ništa slično”, navodi posetilac Kian Hanžani.

Kian Hanžani i Dominik Hitu takodje su saznali za izložbu na Instagramu.

“Veoma mi se dopadaju svetla, luster, dopada mi se kako je skoro svaka soba iskorišćena za nešto neoubičajeno u umetnosti”, kaže Dominik.

A to je, prema rečima Nikolasa Bela, upravo smisao ove izložbe.

“Jedan od izazova rada u bilo kojem muzeju je da spoznate kako najbolje možete da zainteresujete posetioce svih uzrasta i zato me je veoma obradovalo kada je u jednoj od nedavnih kritika izložbe pisalo da je ona za svakoga - od 9 do 90 godina”.

To je izložba za posetioce svih uzrasta, željne da iskuse osećaj čuda i podele ga sa svetom.

XS
SM
MD
LG