Linkovi

Izložba u Šapcu o američkoj pomoći tokom epidemije tifusa u Srbiji 1915.


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot otvorio je u Kulturnom centru u Šapcu, pred brojnom publikom, izložbu "Spasavanje Srbije - američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.", čime je u tom gradu obeležena stogodišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Postavka "Spasavanje Srbije" je istorijski čas o jednoj američkoj misiji koja je tokom Prvog svetskog rata, u aprilu 1915, vodila odlučujuću bitku protiv epedemije tifusa zbog koje je u Srbiji umrlo 150.000 ljudi.

Od ukupno 360 stranih lekara, najveći doprinos dala je američka misija sa dr Ričardom Strongom na čelu, koji je upravljao sanitarnom revolucijom.

"Ponosan sam što u Šapcu otvaram izložbu o američko-srpskom prijateljstvu u Prvom svetskom ratu i o velikom doprinosu koji su dali američki lekari za vreme rata u Srbiji. To je velika priča o herojstvu i prijateljstvu i važna lekcija za sve nas, jer je istoriju lako zaboraviti i zato se uvek moramo setiti da smo bili saveznici. Savezništvo nas je mimoišlo u kratkom periodu devedesetih godina, ali to je kratki period u dugoj istoriji prijateljstva američkog i srpskog naroda", rekao je Skot.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, zahvalio se na "jedinstvenoj izložbi koju mogu da vide svi Šapčani".

"Šabac je čvrsto opredeljen kao moderan grad i trudi se da postane deo zapadne civilizacije i počne da liči na uređene gradove Evrope, a verujem i Amerike. Učinićemo sve da i dalje negujemo i razvijamo ovo prijateljstvo. Siguran sam da u američkom ambasadoru uvek imamo dobrog partnera i pouzdanog sagovornika", naveo je gradonačelnik Šapca.

Milovan Pisari, autor izložbe, rekao je da je namera Centra za primenjenu istoriju da se publici predstavi koliko su strane medicinske misije, posebno američka, bile važne u Srbiji, ne samo zbog toga što su pobedili epidemiju, već i zbog znanja koje su doneli i koje je ostalo u Srbiji.

"To je jedan od prvih primera prijateljstva tokom ratnog perioda između Amerike i Srbije koje će se nastaviti i nakon Prvog svetskog rata", rekao je Pisari.

Izložbu o događaju o kome se malo govori u udžbenicima istorije, posle Šapčana, videće publika u Užicu, Boru i u još nekoliko gradova u Srbiji. Projekat se realizuje uz podršku američke ambasade u Srbiji, u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Srbije i SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG