Linkovi

Izgradnja "hajperlupa" počinje 2016!


Nacrt koji je objavila kompanija Tesla Motors pokazuje Hajperlup kapsulu sa putnicima.

Snovi i naučna fantastika još jednom su nam bliži nego ikada. Radovi na futurističkom sistemu za prevoz kroz čelične cevi, nazvanom Hajperlup, počinju iduće godine.

Kompanija sa sedištem u Sjedinjenim Državama uskoro će početi da postavlja temelje za Hajperlup – sistem koji će prevoziti putnike kroz tube od čelika brzinom do 1.200 kilometara na sat. Ovaj revolucionarni projekat mogao bi potpuno da promeni način javnog prevoza.

Snovi i naučna fantastika još jednom su nam bliži nego ikada. Radovi na futurističkom sistemu za prevoz kroz čelične cevi, nazvanom Hajperlup, počinju iduće godine.

“Početkom 2016. počinjemo sa radovima u dolini Kvej, to je grad koji tek treba da se sagradi u Kaliforniji. Dužina šina će biti 8 kilometara”, kaže Dirk Alborn, direktor kompanije Hyperloop Transportation Technologies.

Dolina Kvej će se u potpunosti snabdevati obnovljivom energijom, a u njoj će biti prvi sistem Hajperlup, koncept za prevoz, koji je osmislio milijarder Ilon Mask.

Dirk Alborn, direktor kompanije Hyperloop Transportation Technologies odlučio je da sprovede tu ideju. On kaže da će sistem biti bezbedan, jeftin i ekološki.

“Snabdeva se solarnom energijom 100 odsto, to je glavni pronalazak”.

Najbolje od svega je što će sistem biti brz.

“Nećemo da dostignemo brzinu od preko hlijadu kilmotera na sat, ali možemo da oborimo trenutni rekord”.

To znači da bi četvorosatna vožnja od Los Anđelesa do Las Vegasa npr, Hajperlupom trajala svega pola sata.

Sistem se sastoji od serije kapsula koje lebde unutar dugačke cevi, što znači da ne moraju da putuju šinama. Dizajniran je za iznad ili ispod zemlje.

“Unutrašnjost cevi je pod niskim pritiskom, vrlo slično avionima na velikim visinama. Kapsule koje se kreću unutar cevi dakle ne nailaze na otpor, što znači da mogu da se kreću ogromnom brzinom koristeći vrlo malo energije”.

Alborn će prvo postaviti manji sistem u dolinu Kvej kako bi razradio najbolji način za rešenje gužve i održavanje kapsula, a za to vreme će pokušati da obezbedi 6 do 10 milijardi dolara potrebnih za izgradnju dužeg sistema.

Ukoliko Alborn i njegova kompanija uspešno ostvare ovaj san, jednog dana ćemo možda gledati Hajperlup kapsule širom sveta kako brzinom svetlosti prolaze kroz cevi.

XS
SM
MD
LG