Linkovi

Izborna neizvesnost usporila zapošljavanje


Neizvesnost u vezi sa ishodom predstojećih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama može negativno da utiče na američku ekonomiju, kažu ekonomisti. I uprkos poboljšanja na tržištu rada, zapošljavanje je izgleda izgubilo nedavni zamah, a primanja su ostala na istom nivou. Do predsedničkih izbora ostalo je samo dva meseca, te poslodavci oklevaju da zaposle nove radnike pre nego što bude jasnije u kom se smeru kreće ekonomija.

Biznis voli stabilnost, a prema novom istraživanju Nacionalne asocijacije biznis ekonomista, neizvesna izborna sezona kompanijama zadaje glavobolju. Evo i zašto, objašnjava portparol te asocijacije Lavon Henri.

“Oni vole kada mogu da naprave projekcije – koliki će mi biti porez iduće godine, kakve će regulacije biti narednih nekoliko godina. Bez izabranog kandidata i bez primenjenih odredbi trenutno postoji povećana neizvesnost”.

Analitičari se slažu s tim da su neki biznisi daleko oprezniji tokom izborne godine, ali ima i skeptičnih. Analitičar firme “Bankrate” Mark Hemrik govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

“Teško mi je da poverujem da bi neki poslodavac, koji proceni da postoji dovoljna potražnja za proizvode ili usluge, rešio da ne doda resurse ili radnike samo zato što dolaze izbori”.

Upitan da oceni predsedničke kandidatate, Komitet za odgovorni federalni budžet navodi da ni program Donalda Trampa, niti program Hilari Klinton nije obuhvatio najvažnija ekonomska pitanja. Predsednica tog komiteta Maja Mekginis kaže da ni jedan kandidat nije govorio o dugu, nejednakim primanjima i socijalnim beneficijama.

“Očigledno smo u situaciji da moramo i jednom i drugom dodajemo poene da bismo ih ocenili jer niko nije ni blizi desetke – iskreno rečeno, jedva bi dobili prelaznu ocenu, npr. za fiskalnu politiku”.

Neki biznisi možda čekaju da prođu izbori u novembru – ali što se tiče nekih pitanja, Šeron Miler iz “Bank of America” kaže da su mišljenja podeljena u zavisnosti od polne pripadnosti.

“Postoji određena neizvesnost, ali kada obratite pažnju na neka pitanja o kojima se priča tokom predizborne kampanje, npr. minimalna nadnica, videćete da su žene, vlasnice biznisa za podizanje minimalca, jer smatraju da bi to imali pozitivan uticaj na ekonomiju, za razliku od muškaraca sa kojima smo razgovarali”.

U avgustu je otvoreno samo 155 hiljada novih radnih mesta, što je daleko lošije od prethodna dva meseca – kada je u proseku otvoreno oko 270 hiljada.

XS
SM
MD
LG