Linkovi

Politikolozi o uticaju američkih izbora na Balkan


Amerika će posle predsedničkih izbora izgledati baš kao što izgleda danas, bez obzira na pobednika izbora, ocenio je profesor Džejms Seroka sa američkog Auburn univerziteta.

Učestvujući u radu današnjeg seminara politikologa na Kopaoniku, on je istakao da zapadni Balkan nije prioritet za Trampa, dok je za Hilari Klinton poznato da pruža podršku Prištini i kosovskim Albancima. Ujedno, Seroka ne ostavlja Donalda Trampa bez šansi za pobedu na izborima, ali ipak smatra da je Hilari Klinton bliža uspehu:

"Do sada je svaka anketa pokazala da će Klintonova biti pobednik. Ali, ništa nije sigurno danas. Zadnji rezultat je 60 odsto za Klintonovu, a 40 odsto za Trampa."

Ni profesor Ivo Visković sa beogradskog Fakulteta političkih nauka ne očekuje velike promene nakon predsedničkih izbora u Americi, osim što bi u slučaju pobede Hilari Klinton promenu video u tome što bi ona bila prva žena predsednik Sjedinjenih Američkih Država:

"Tramp, uz svo poštovanje prema njemu, ipak neke stvari u predizbornoj kampanju govori, koje se, niti mogu realno ostvariti, niti će on kao predsednik biti toliko moćan da može takve promene da ostvari. Naravno, ukoliko on pobedi šanse za neke promene su veće, ali mislim da, sve u svemu se spoljna politika, posebno prema našem regionu neće bitnije promeniti."

Govoreći o evropskim integracijama i o poglavljima koja bi trebalo da se otvaraju, Visković je ocenio da je Srbija u ovom trenutku u teškoj situaciji, ali i da veruje da uz malo mudrosti i samokontrole može iz nje da izađe. Ukoliko i ne dođe do otvaranja novih poglavlja u decembru, po oceni Viskovića to neće biti tragedija .

XS
SM
MD
LG