Linkovi

U Srbiji u ponoć počinje izborna tišina


Arhiva - Glasanje na izborima u Srbiji.

Izborna tišina uoči parlamentarnih izbora počinje u Srbiji večeras u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, 21. juna u 20 sati.

Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja.

Birači će na parlamentarnim izborima moći da glasaju za 21 listu, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 25. juna u 20 časova.

Izborna tišina u eri interneta

Izborne kampanje stranaka u eri društvenih mreža ne staju, već se sele na platforme kao što su Fejsbuk, Tviter ili Jutjub, a državne institucije nemaju delotvorne mehanizme za njihovo ograničavanje.

Mediji, radio, televizija i štampa u vreme izborne tišine ne smeju da objavljuju predizbornu propagandu, što uključuje i njihove veb stranice, podseća FoNet.

Prakse zemalja su različite, pa tako tišina u Hrvatskoj i Rusiji traje 24 sata, a u Slovačkoj čak sedam dana. Izborna tišina traje po jedan dan u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, dok Rumunija i Crna Gora imaju isto kao i Srbija dva dana izborne tišine.

Neke zemlje počinju sa izbornom tišinom u danu predviđenom za glasanje, poput Mađarske, Italije i Severne Makedonije, dok izborna tišina ne postoji u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji ili Švajcarskoj.

Izborna tišina predstavlja zakonom utvrđen vremenski period u kome je zabranjeno javno predstavljanje kandidata i njihovih političkih programa, a tada se biračima ostvalja vreme da sumiraju utiske iz kampanje i da slobodnom voljom odluče za koga će glasati na izborima.

Zabrana obavljanja izborne kampanje odnosi se na tradicionalne medije, odnosno televiziju i štampu i ne može se kazniti niko ukoliko se reklamira putem interneta ili na bilbordima, na kojima su plakati stranaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG