Linkovi

Pristalica kandidata republikanaca Donalda Trampa dok prati izborne rezultate u Njujorku (AP Photo/John Locher)
Pristalica kandidata republikanaca Donalda Trampa dok prati izborne rezultate u Njujorku (AP Photo/John Locher)

Tramp novi predsednik SAD

Kandidat Republikanaca dobio je više glasova u pedeset američkih saveznih država i prestonici, a posao će mu olakšati republikanska većina na Kapitol Hilu.

- Na predsedničkim izborima, Donald Tramp je pobedio Hilari Klinton. Pobjednički govor održao je u Njujorku nakon što su medijske projekcije pokazale da je osvojio više od potrebnih 270 elektorskih glasova. Velike i neočekivane pobede Tramp je ostvario u ključnim saveznim državama - Floridi, Severnoj Karolini, Pensivlaniji, Ohaju, Ajovi i Viskonsinu. Sva ispitivanja uoči izbora davala su daleko veće šanse Klintonovoj.

- Republikanci će zadržati većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu.

- Hilari Klinton nije se obratila prostalicama u Njujorku, Šef njene kampanje Džon Podesta najavio je obraćanje nakon prebrojavanja svih glasova, ali je Klintonova potom pozvala Trumpa i prihvatila poraz.

- Inauguracija Donalda Trumpa, 45. predsednika SAD, održaće se 20. januara.

00:15 9.11.2016

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je u intervjuu televiziji Foks da će "morati da vidi kako se stvari odvijaju" pre nego što prihvati rezultate izbora i ponovo upozorio da je "sistem namešten".

01:09 9.11.2016

Prve projekcije izbornih rezultata: Republikanac Donald Tramp, kao što se očekivalo, osvojio je najviše glasova u konzervativnim saveznim državama Kentaki i Indijana. Prema projekcijama američkih medija, Klinton je pobednica u saveznoj državi Vermont.

Birališta su zatvorena i u odlučujućim državama Virdžiniji i Džordžiji ali još nema rezultata.

01:36 9.11.2016

Republikanac Donald Tramp je prema projekcijama pobednik u Zapadnoj Virdžiniji.

01:56 9.11.2016

Najmanje jedna osoba je ubijena, a tri povređene u pucnjavi blizu jednog biračkog mesta u južnom delu Kalifornije.

Pucnjava se dogodila u gradu Azusa, 40 kilometara istočno od Los Anđelesa. Stanovnicima se savetuje da izbegavaju to područje, dok su dva biračka mesta i jedna osnovna škola blokirani.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG