Linkovi

Pristalica kandidata republikanaca Donalda Trampa dok prati izborne rezultate u Njujorku (AP Photo/John Locher)
Pristalica kandidata republikanaca Donalda Trampa dok prati izborne rezultate u Njujorku (AP Photo/John Locher)

Tramp novi predsednik SAD

Kandidat Republikanaca dobio je više glasova u pedeset američkih saveznih država i prestonici, a posao će mu olakšati republikanska većina na Kapitol Hilu.

- Na predsedničkim izborima, Donald Tramp je pobedio Hilari Klinton. Pobjednički govor održao je u Njujorku nakon što su medijske projekcije pokazale da je osvojio više od potrebnih 270 elektorskih glasova. Velike i neočekivane pobede Tramp je ostvario u ključnim saveznim državama - Floridi, Severnoj Karolini, Pensivlaniji, Ohaju, Ajovi i Viskonsinu. Sva ispitivanja uoči izbora davala su daleko veće šanse Klintonovoj.

- Republikanci će zadržati većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu.

- Hilari Klinton nije se obratila prostalicama u Njujorku, Šef njene kampanje Džon Podesta najavio je obraćanje nakon prebrojavanja svih glasova, ali je Klintonova potom pozvala Trumpa i prihvatila poraz.

- Inauguracija Donalda Trumpa, 45. predsednika SAD, održaće se 20. januara.

09:48 9.11.2016

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan nazvao je Trampovu pobedu "odbacivanjem 'status kvoa' promašene liberalno progresivne politike", javlja AP.

09:44 9.11.2016

Novoizabrani predsednik Donald Tramp:

"Radeći zajedno, počećemo hitan zadatak ponovne izgradnje naše nacije i obnavljanja Američkog sna. Proveo sam čitav život u biznisu tražeći neiskorišćeni potencijal u projektima i ljudima širom sveta. To je sada ono što želim da radim za našu zemlju. Ogroman potencijal. Znam svoju zemlju toliko dobro, ogroman potencijal. To će biti divna stvar. Svaki Amerikanac imaće šansu da spozna svoj pun potencijal. Zaboravljeni muškarc i žene naše zemlje više nikad neće biti zaboravljeni".

09:38 9.11.2016

09:34 9.11.2016

Tramp se zahvalio svom timu i onima koji su ga podržavali, uključujući i bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudi Đulijanija i guvernera Nju Džerzija Krisa Kristia.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG