Linkovi

Izbeglička kriza - glavna tema samita u Beču


Lideri zemalja zapadnog Balkana i zvaničnici Evropske unije predvođeni nemačkom kancelarkom Angelom Merkel učestvovali su na samitu u glavnom gradu Austrije, čija je vodeća tema bila migrantska kriza.

U prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i drugih evropskih i austrijskih zvaničnika danas su se u Beču okupili lideri regiona Zapadnog Balkana, a samitom su dominirale dve teme – izbeglička kriza i regionalni infrastrukturni projekti, za koje je EU izdvojila 600 miliona evra.

Za Srbiju najvažniju ocenu je izrekla Angela Merkel, koja je poručila da je posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine, Srbija mnogo bliža otvaranju pregovaračkih poglavlja o prijemu u EU, ali i da se još ne može govoriti o tačnom datumu otvaranja poglavlja:

"Sporazum između Srbije i Kosova – svi znaju kako je to bilo komplikovano. Zahvaljujući dobrom koordinisanju visoke predstavnice Federike Mogerini ove dve zemlje su došle do rezultata. I to daje nadu za budućnost."

Pozivajući se na vest da je danas pored autoputa u Austriji pronađen kamion sa oko 50 mrtvih izbeglica, evropska komesarka za spoljnu politiku Federika Mogerini je konstantovala da su Zapadni Balkan i EU suočeni sa zajedničkim izazovima, kao i da treba računati i da će Zapadni Balkan preuzeti svoju odgovornost u narastajućoj izbegličkoj krizi:

"Imamo moralnu i pravnu dužnost da zaštitimo izbeglice. To je međunarodna obaveza, i obaveza da poštujemo evropske vrednosti. Ti ljudi dolaze u Evropu tražeći zaštitu. Njima je potrebna Evropa da ih zaštiti, i mi moramo da primenimo naše standarde o ljudskim pravima i poštovanja međunarodnih obaveza."

Na konferenciji za novinare posle samita zemalja Zapadnog Balkana srpski premijer Aleksandar Vučić je izjavio da sve da sve zemlje regiona mogu biti nova snaga za Evropsku uniju. Navodeći da su učesnici skupa u Beču razgovarali o infrastrukturnim projektima, Vučić je rekao da je bilo interesantno videti Srbe i Albance kako ubeđuju Evropu da im više pomogne u završetku izgradnje važnih puteva:

"Ne vidimo Evropsku uniju kao bankomat. Vidimo EU kao organizaciju zasnovanu na mnogim institucijama sa mnogim vrednostima koje zajednički delimo", izjavio je Vučić.

Visoki predstavnici vlada država Zapadnog Balkana usvojili su danas u Beču i zajedničku deklaraciju kojom poručuju da države regiona neće ometati jedna drugu u procesu evropskih integracija, kao i da će uložiti veće napore za napredak u unutrašnjim reformama.

Posebna zanimljivost bečkog samita bila je fudbalska utakmica između predstavnika država članica EU i država regiona, za koju je od srpskih predstavnika kao golman igrao ministar energetike Dragan Antić. Političari sa Balkana pobedili su evropske političare sa četiri prema dva.

XS
SM
MD
LG