Linkovi

Izabrana sekretarka za obrazovanje SAD, Pens presudio


Potpredsednik SAD Majk Pens u Senatu, 7. februar 2017.
Potpredsednik SAD Majk Pens u Senatu, 7. februar 2017.

Američki potpredsednik Majk Pens presudio je danas u Senatu kada je dao svoj glas ZA, čime je potvrđena nominacija kandidata američkog predsednika Donalda Trampa, Betsi Devos za sekretara za obrazovanje. Ovo je prvi put u američkoj istoriji da je potpredsednik morao da presudi u glasanju za nekog kandidata za položaj u Beloj kući.

Dve republikanke su glasale sa ujedinjenim demokratskim kokusom protiv Devos, borca za predlog da se porodicama dozvoli da koriste fondove za državne škole kako bi svoju decu upisali u privatne škole, što je izazvalo duboke podele i rezultiralo glasanjem 50-50 po stranačkoj liniji pre nego što je Pens dao presudan glas, kako to nalaže Ustav u slučaju da je broj glasova u Senatu izjednačen.

"Ona [Devos] biće odlična sekretarka za obrazovanje", rekao je republikanski senator Lamar Aleksander iz Tenesija, koji je početkom 1990-ih bio na poziciji sekretara za obrazovanje u administraciji predsednika Džordža Buša starijeg. On je branio inicijativu Devos o izboru škole, rekavši da će to uvesti konkurenciju u državno obrazovanje i staviti učenike iz porodica sa nižim primanjima na jednaku nogu sa onima iz dobrostojećih porodica.

"Ideja da dete iz porodice sa niskim primanjima ima istu šansu [da ide u privatnu školu] kao što ima bogata porodica po meni zvuči kao prava američka ideja", istakao je senator Aleksander.

“Ona je posvećena poboljšanju obrazovnog sistema tako da svako dete, svako dete ima svetliju budućnost", izjavio je lider većina u Senatu Mič Mekonel, republikanac iz Kentakija.

Predsednik SAD Donald Tramp sa Betsi Devos, sekretarkom za obrazovanje
Predsednik SAD Donald Tramp sa Betsi Devos, sekretarkom za obrazovanje

Demokrate su se u protekla 24 sata smenjivali za govornicom Senata u maratonskim govorima u pokušaju da odlože glasanje i iznesu argumente protiv Devos, kao i da ubede barem još jednog republikanca da im se pridruži i glasa protiv nje.

"Državno obrazovanje, od početka ove zemlje, bilo je temelj američke ideje da možete da uspete bez obzira na prepreke koje ste možda naslediil pri rođenju", rekao je demokratski senator iz Konektikata Kris Marfi, i dodao da je Devos opisala državno obrazovanja kao "slepu ulicu" za mnoge učenike.

"Kada izjavite da su državne škole slepa ulica i onda, kao Devos, provedete celu karijeru pokušavajući da ispraznite državne škole i stavite decu u privatne, to boli", rekao je Marfi dodavši da je on išao u državnu školu. "Državno obrazovanje nije bilo slepa ulica za mene - ja sam postao senator Sjedinjenih Država".

Bogata biznismenka Betsi Devos nikada nije bila predavač niti je radila u prosveti. Tokom pretresa u Senatu povodom njene nominacije, Devos je rekla da je oružje možda potrebno u nekim ruralnim školama za odbranu od medveda, što je izazvalo nevericu i podsmeh demokrata.

Devos je tek četvrti potvrđeni sekretar u Trampovoj administraciji.

"Više od dve nedelje otkako je preuzeo dužnost, predsednik Tramp ima manje sekretara u Beloj kući nego bilo koji predsednik još od Džordža Vašingtona", žalio se Mekonel. "Predsednik zaslužuje da ima popunjenu Belu kuću".

Demokrate ne osećaju krivicu zbog pokušaja da uspore ili odbace Trampove predloge.

"Ovo su veoma neobična vremena i ona nalažu neobične taktike, a verovatno će biti još neobičnih momenata u Senatu", rekao je Marfi.

XS
SM
MD
LG