Linkovi

Izabrana nova Vlada Hrvatske na čelu sa Andrejom Plenkovićem


Novi premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom sednice Sabora na kome je izabrana nova vlada te zemlje (AP Photo/Darko Bandic)

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković preuzeo je u sredu uveče u Banskim dvorima dužnost od dosadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića, nakon što je Sabor dao poverenje njegovoj Vladi.

Sa 91 glasom "za", 3 uzdržana i 45 glasova "protiv", u hrvatskom parlamentu je istog dana izglasano poverenje Vladi Plenkovića.

On je pre toga predstavio u Saboru program i članove svog kabineta zatraživši podršku parlamenta.

"Vlada koju predlažem je rezultat saradnje HDZ i Mosta. Naši programi su u velikoj meri podudarni, a pretočeni su u program zajedničke vlade", rekao je Plenković.

Hrvatska je za nešto više od mesec dana od izbora 11. septembra dobila novog premijera, predsednika Hrvatske demokratske zajednice, koji je tu stranku preuzeo u avgustu .

Hrvatski mediji su preneli da u političkoj praksi te zemlje nije zabeležen slučaj da neko tako brzo, jednostavno i bez pravog otpora osvoji vlast u zemlji i postane najpopularniji političar, popularniji i od hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

U nešto više od tri meseca uspelo je to Andreju Plenkoviću, pravniku, bivšem diplomati i evroparlamentarcu, političaru koji je aktivno učestvovao u procesu približavanja Hrvatske Evropskoj uniji, navodi zagrebački Jutarnji list.

Mediji u Zagrebu ocenjuju i da će s Plenkovićem Hrvatska osetiti mnogo "više Evrope“.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Andreju Plenkoviću imenovanje na dužnost predsednika Vlade Hrvatske, uz poruku da će u Vladi Srbije i njemu lično imati iskrenog partnera.

"Nadam se da ćete Vi i Vlada Republike Hrvatske svojim radom doprineti dobrosusedskim odnosima, dobrobiti i prosperitetnoj budućnosti naših dveju zemalja ," poručio je Vučić.

XS
SM
MD
LG