Linkovi

Iza kulisa potpredsedničke debate u Farmvilu


Dok je nacija gledala dvojicu kandidata za potpredsednika SAD kako vode svoju prvu i jedinu debatu ove izborne sezone, ona je održana u okruženju jednog malog grada i na kampusu malog koledža. Novinarka Glasa Amerike Ketrin Džipson zabeležila je lokalne reakcije u ruralnom delu Virdžinije, kao i komentare oba izborna štaba.

Debata je donela uzbudjenje u mali Farmvil, medju studente Univerziteta Longvud, nenavikle da se nadju u nacionalnim vestima i da lično prisustvuju važnom dogadjaju u izborima 2016.

“Za koga ću glasati dosta zavisi i od ove debate, a sada, iskreno rečeno, naginjem ka Trampu”, kaže student Džej Ar Ejvson.

“Mislim da mnogi Trampovi komentari plaše brojne ljude. Zato me zanima da čujem šta njegov potpredsednik ima da kaže”, smatra studentkinja Stefani Apruzest.

Ubrzo pošto su se demokrata Tim Kejn i republikanac Majk Pens sukobili u debati, predstavnici dva izborna štaba i sami su vodili verbalne duele o temama kao što su poreski podaci i poslovni gubici republikanaca Donalda Trampa.

“Ako ta tema nastavi da iskrsava, verovatno ćemo nastaviti da odgovaramo na nju, ali nadam se da će ovo biti kraj i da možemo da počnemo da razgovaramo o pitanjima do kojih je većini Amerikanaca stalo - o njihovom, a ne Trampovom porezu, o ekonomiji, nacionalnoj bezbednosti. Kada je guverner Pens imao priliku da govori o tim stvarima – on je poentirao”, ističe Trampova saradnica Sara Hakabi Sanders.

Štab Hilari Klinton je to nazvao bitkom oko politke – a ne samo Trampovih poreza.

“Vrlo rado pričamo o politici, budućnosti, tome šta je potrebno da se izgradi snažna ekonomija, ko je bolji za srednju klasu…i nastavićemo da pričamo o tome”, navodi Džon Podesta, šef izbornog štaba Hilari Klinton.

Dve strane su se medjusobno optužile da vode prljavu kampanju.

“Mislim da on vodi kampanju zasnovanu na uvredama, a Tim Kejn je večeras pozvao Majka Pensa da proba da odbrani takvu kampanju punu mržnje”, kaže Podesta.

“Jasno je da su sve “prozivke” poticale od Tima Kejna – neke od njegovih optužbi su bile tako preuveličane kao da su sa stranica nekog tabloida iz samoposluge. Mislim da je upravo izgubio kredibilitet kod američkog naroda, samo je ispaljivao jednu optužbu za drugom”, ističe Džeb Hensarling, član Predstavničkog doma i Trampov pristalica.

Dok su mnogi od nacionalnih analitičara pohvalili nastup republikanca Pensa, u prostoriji za medije vodila se polemika da li će debata dati podsticaj Trampu.

“Osoba u središtu ove kampanje i ove debate bio je Donald Tramp, a Majk Pens se nije mnogo potrudio da ga brani”, izjavio je Robi Muk, menadžer kampanje Hilari Klinton.

“Ne mislim da se Trampove i Pensove izjave u bilo čemu razlikuju, oni su veoma složan tandem”, izjavio je Džejson Miler, savetnik za komunikacije u štabu Donalda Trampa.

Oba štaba sada su preusmerila pažnju na sledeći susret Donalda Trampa i Hilari Klinton na drugoj predsedničkoj debati koja se održava u nedelju.

XS
SM
MD
LG