Linkovi

Pritisak na predsednika Obale Slonovače


Predsednik Nigerije Gudlak Džonatan (desno) i njegov kolega iz Republike Benin Boni Jaji razgovaraju tokom današnjeg hitnog samita zapadno-afričkih lidera o krizi u Obali Slonovače, koji je održan u Abudži

Lideri zapadno-afričkih zemalja zapretili su da će silom svrgnuti predsednika Obale Slonovače Lorena Gbagboa ukoliko se ne povinuje pozivima međunarodne zajednice da preda vlast posle poraza na prošlomesečnim predsedničkim izborima.

Posle sastanka u Nigeriji, šefovi država zapadno-afričkih zemalja uputili su zahtev Gbagbou da napusti položaj, u suprotnom, zemlje susedi "neće imati alternativu" nego da preduzmu druge mere, uključujući "dozvoljenu silu" kako bi rezultati izbora bili ispoštovani.

Ujedinjene Nacije, Sjedinjene Države i različite međunarodne organizacije priznale su Alasana Uataru kao legitimnog pobednika na izborima, ali Gbagbo odbija da se odrekne funkcije, što je dovelo do krize u zemlji i postizbornog nasilja u kojem je stradalo više od 170 ljudi.

U međuvremenu, Centralna Banka Zapadne Afrike zabranila je pristup Gbagbou državnom novcu, što bi moglo da ograniči njegovu sposobnost da plaća poslugu i vojsku, koja mu je i dalje odana. Takođe, program državne televizije prekinut je u mnogim gradovima, osim prestonice Abidžana, koji je ujedno i najveći u zemlji.

XS
SM
MD
LG