Linkovi

Borbe oko predsedničke palate u Abidžanu


Snage lojalne medjunarodno priznatom predsedniku Obale Slonovače, Alasanu Uatari, napadaju predsedničku palatu u Abidžanu, 1. aprila 2011.

Eksplozije i teška razmena vatre odjekuju prestonicom Obale Slonovače Abidžanom, dok se bitka za kontrolu nad zemljom vodi ispred predsedničke palate i doma predsednika Lorena Gbagboa.

Građani su se sakrili u svoje kuće, dok su se borci međunarodno-priznatog predsednika Alasana Uatare sukobili sa snagama i dalje odanim Gbagbou. Nije jasno da li se Gbagbo nalazio u predsedničkoj palati, ili negde drugo. Njegov savetnik, koji živi u Parizu, Alan Tusan rekao je da Gbagbo nema nameru da preda vlast.

Portparol misije Ujedinjenih nacija u Obali Slonovače izjavio je za "Glas Amerike" da je misija ponudila da obezbedi odlazak Gbagboa iz zemlje kako bi se kriza rešila. Uatara je proglašen pobednikom novembarskih predsedničkih izbora, ali je Gbagbo odbio da se povuče s položaja i uglavnom zahvaljujući podršci vojske uspevao da zadrži kontorlu.

Međutim, borci odani Uatari nisu naišli na veliki otpor Gbagboovih snaga kada su juče ušli i u Abidžan, pošto su prethodno u kratkom roku osvojili nekoliko velikih gradova. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun pozvao je Gbagboa da preda vlast i upozorio obe strane da će svako ko prekrši ljudska prava odgovarati. Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice izjavio je da postoje izveštaji o izvršavanju smrtnih kazni bez suđenja, ubijanju i sakaćenju dece i seksualnom nasilju.

XS
SM
MD
LG