Linkovi

IVLP gradi mostove sa svetom 75 godina


IVLP gradi mostove sa svetom 75 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Program Stejt Departmenta za profesionalnu razmenu slavi 75. godina postojanja okrenut ka budućnosti i novim izazovima ali sa istim ciljem – da razvija trajne veze

Već 75 godina, lideri i profesionalci iz različitih oblasti iz svih delova sveta dolaze u posetu Sjedinjenim Državama, gde se iz prve ruke upoznaju sa američkom kulturom, politikom i stilom života, zahvaljujući Programu za medjunarodne posetioce - IVLP.

Program Stejt Departmenta za profesionalnu razmenu slavi 75. godina postojanja okrenut ka budućnosti i novim izazovima ali sa istim ciljem – da razvija trajne veze i inspiriše lidere sirom sveta na suocavanje sa globalnim izazovima. Prilog je pripremila Helena Djordjevic.

“Bez preterivanja mogu da kažem da mi je promenio život”

Konsultant iz Argentine Rikardo Vanela učestvovao je u programu za medjunarodne posetioce 2010.

Bio je jedan od više od 200.000 potencijalnih stranih lidera koji su posetili SAD od kada je predsednik Frenklin Ruzvelt ustanovio taj program 1940. Više od 300 učesnika kasnije će postati šefovi država i vlada, uključujući Margaret Tačer, Indiru Gandi, Nikolasa Sarkozija i Felipe Kalderona. Mnogi drugi učesnici postali su lideri u nevladinim organizacijama i privatnom sektoru.

Dženifer Klinton je predsednica neprofitne grupe koja sprovodi program u partnerstvu sa Stejt Departmentom. Kaže da je ranije trajao tri meseca.

“Vremenom je to konsolidovano na tronedeljni program ali su njegov efekat i utisci koje učesnici nose posle čitavog iskustva i dalje veoma duboki i značajno promene način na koji vide SAD, njihove stanovnike i kulturu.”

Francuski biznismen Paskal Dupejra učestvovao je u programu 2000.godine, a fokus je bio na internetu i ekonomiji. Zatekao je zemlju drugačiju od one koju je zamišljao na osnovu filmova i televizije.

“Energija koju sam osetio u ovoj zemlji mi je promenila život i posle toga, odlučio sam da započnem sopstveni biznis. Bila je to ogromna promena u mom životu.”

Učesnici provode nedelju dana u Vašingtonu i još dve u nekoliko drugih gradova. Rikardo Vanela kaže da mu je poseta proširila vidike.

“Upoznao sam mnogo ljudi iz raznih oblasti. Profesionalno, poseta takodje utiče na vas jer vam se ne proširi samo perspektiva već i mreža kontakata.”

Dok program slavi 75. rodjendan, Dženifer Klinton ističe da bi njegovo finansiranje u budućnosti moglo da se suoči sa preprekama u Kongresu.

“Jedna od dinamika koje se trenutno odvijaju u SAD je da se donekle zatvaraju vidici u pogledu našeg angažmana u inostranstvu, pomalo postoji strah od medjunarodnog angažovanja”.

Medjutim, ona ističe da je, dok antiameričko raspoloženje jača u mnogim delovima sveta, važno pružiti priliku ljudima da iz prve ruke upoznaju Amerikance i njihov način života.

XS
SM
MD
LG