Linkovi

Dačić: Rušenje vlade bi bilo zaustavljanje Srbije


"Nekome izgleda ne odgovara da Srbija konačno počne da živi kao sav normalan svet"

Predsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uživo u "Otvorenom studiju" govorio o srpsko-američkim bilateralnim odnosima i perspektivama, susretu Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage u Briselu, pozivima na ostavku zbog sastajanja sa pripadnikom narko-klana Darka Šarića Rodoljubom Radulovićem i mogućnošću da dođe do pada vlade.

Glas Amerike: Došli ste u SAD povodom sutrašnjeg Molitvenog doručka i to je uvek dobra prilika da se razgovara sa američkim zvaničnicima. Danas ste već razgovarali sa predstavnicima američkog Kongresa i direktorom Federalnog istražnog biroa. Šta možete da nam kažete o tim susretima i trenutnim srpsko-američkim bilateralnim odnosima i perspektivama?

Dačić: "Za Srbiju su svakako jedan od najvažnijih prioriteta bilateralni odnosi sa SAD. Molitveni doručak je više manifestacionog karaktera i uvek se koristi za neke druge susrete koji se organizuju tim povodom. Tako da sam ja danas već imao četiri, pet susreta sa kongresmenima na Kapitol Hilu. Razgovarao sam sa njima o aktuelnoj situaciji, našim odnosima. Takođe sa razgovarao sa direktorom FBI-a o saradnji naših policija i bezbednosnih službi. Sutra ću razgovarati sa zamenikom državnog sekretara Bernsom, direktorkom američke Agencije za borbu protiv narkotika DEA Mišel Lenhart.

Mi se trudimo svih ovih godina, a naročito od kada je formirana nova Vlada Srbije, da postavimo neke nove polazne osnove za naše odnose. U tom smislu, bez obzira što postoje pitanja u pogledu kojh se ne slažemo i bez obzira što su neka od tih pitanja izuzetno važna za naše nacionalne i državne interese, mislim da moramo da prevaziđemo neku situaciju koju smo imali proteklih nekoliko decenija, a to je da se stavovi Amerike kao jedne od najznačajnijih i najuticajnijih zemalja sveta direktno suprostavljaju našim nacionalnim i državnim interesima. Očigledno je da nismo uspeli u svim tim decenijama da nađemo neki zajednički interes. Mislim da je to sada interes Sjedinjenih Država, jer je Srbija vodeća zemlja u regionu, najveća, srpski narod je najveći, živi u najviše država u regionu.

Naša politika je pre svega usmerena ka ulasku u Evropsku uniju, ka rešavanju svih otvorenih pitanja dijalogom, kao što je to slučaj sa Prištinom, ka unapređenju regionalnog mira i stabilnosti i ka otvaranju naše države za strane investicije. Znači, mislim da smo pronašli neke zajedničke interese i zato me raduje da je poslednja poseta državnog sekretara Hilari Klinton upravo rezultirala i nekim konkretnim dogovorima kao što je otvaranje jednog puta za privlačenje stranih investitora, u ovom slučaju američkih. Mi ćemo u aprilu imati imati jednu misiju ovde u Americi, koju ćemo predvoditi američki ambasador Kirbi i ja, upravo da obiđemo što veći broj američkih gradova i velikih kompanija. Takođe se sprema pre polovine ove godine i veliki regionalni samit u našoj zemlji, koji će obuhvatiti i druge zemlje u regionu, naravno u organizaciji Stejt Departmenta sa američkim investitorima.

Amerika podržava Vladu Republike Srbije kada je reč o Evropskoj uniji i to su mi jasno rekli u Kongresu. Amerika podržava Vladu Srbije u dijalogu sa Prištinom. Otvara se prostor za nove investicije, a kada dodam tome i dobru saradnju koju imamo za bezbednosnim agencijama... meni je zaista velika čast da me je direktor FBI-a dva puta primio za ovih pet godina i ja mislim da se retko ko može time pohvaliti. Ja sam ga pozvao da poseti Srbiju i on je prihvatio taj poziv i može se očekivati u ovoj godini da on po prvi put u istoriji dođe u Srbiju, isto kao što je on po prvi put u istoriji FBI-a primio ministra unutrašnjih poslova ili nekoga iz Srbije. Sa druge strane, oni će otvoriti u Beogradu jedan poseban deo Biroa koji će se baviti visokotehnološkim kriminalom, odnosno pomagaće nam u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, jer naši tehničko-tehnološki kapaciteti nisu dovoljni da možemo to sami da radimo. Znači kad to pogledate, vidite da smo mi zaista otišli nekoliko koraka napred u odnosu na možda neku situaciju od pre godinu dana".

Glas Amerike: U Briselu su danas razgovarali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. To je prvi sastanak na najvišem nivou posle nekoliko vaših sastanaka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Da li vi taj susret vidite kao značajan pomak i u kom smeru će se po vašem mišljenju kretati dalji dijalog?

Dačić: "Ja mislim da je to značajan pomak. Prvo, svi ti dogovori koji su išli ka unapređenju dijaloga, odnosno ka podizanju dijaloga na politički nivo, jesu u stvari bili ideja predsednika Nikolića i Srpske napredne stranke. Ja sam to kao premijer prihvatio i prihvatio sam taj njegov predlog da vodim na neki način te dogovore zato što je Tači sa druge strane. Mi međutim imamo jednu zajedničku politiku koja se pre svega bazira na tome da pokušamo da kroz dijalog, znači kao aktivni činilac, kao zemlja koja će ipak učestvovati u odlučivanju, a ne samo biti na meniju za stolom, nego biti jedan od učesnika tog procesa, da pokušamo da odbranimo naše nacionalne i državne interese. To naravno neće biti lako, čuli ste i predsednika Kosova koja koristi svaku priliku da afirmiše nezavisnost iako su svi ti razgovori i dogovori statusno neutralni.

Taj dijalog se vodi uz posredovanje Evropske unije i ne mogu da kažem da je to nama neko nametnuo, zato što je prethodna vlada sama to predložila u rezoluciji koju je podnela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Biće veoma teške teme u narednom periodu. ja pozdravljam ovaj današnji sastanak zato što smatram da je on jedan značajan deo tog celog procesa koji se vodi. Ovaj proces nikako ne sme da se tumači kao razgovori Tačija, mene i Ketrin Ešton, već naprotiv treba da bude deo jednog pokušaja da se nađe kompromisno i pravedno rešenje koje neće dirati u status i terati Srbiju da prizna nezavinost Kosova i Metohije, ali koje će regulisati način organizacije života na tom delu teritorije koja se i prema rezoluciji 1244 smatra posebnim, a to je Kosovo i Metohija. Tako da smatram da je ovo jedan značajan korak dalje.

Ne mogu da znam šta su sve razgovarali na tom sastanku, ali je to sada tema koja će nas čekati, znači nastavak dijaloga će biti 19. i 20. februara, tema dijaloga će biti-oni to zovu paralelne institucije, paralelne strukture - ja ipak govorim da je reč o nekom "paralelizmu institucija" i pokušaju da se pronađe način kako da se one odblokiraju, odnosno kako da one postanu prihvatljive i za Prištinu i za Srbe koji žive na severu, i ne samo na severu već na celom Kosovu. To je suštinsko pitanje kojim se bavi i platforma i rezolucija i zato ta platforma i rezolucija nisu bile napravljene da bi kočile dijalog već naprotiv, da bi bile naš odgovor na pitanja koja se postavljaju".

Glas Amerike: Vi ste ovih dana bili na meti kritika pa i pozivani da podnesete ostavku zbog sastanaka sa Rodoljubom Radulovićem, članom narko-klana Darka Šarića. O toj temi je danas govorio i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić. Kako vam izgleda dalji razvoj događaja u vezi sa tom aferom?

Dačić: "Ja sam najveći deo toga što sam imao da kažem rekao. I sam sam rekao da državni organi treba da rade svoj posao. Ja se nikada nisam sastajao sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, jer u vreme kad se to dešavalo nisam imao apsolutno nikakve informacije o svemu tome. Saznanja koja sam dobijao sam dobijao kasnije, niti je tema mojih razgovora bio bilo kakav kriminal, naprotiv. Tako da mislim da treba ostaviti državnim organima da rade svoj deo posla - da li ima u tome nečega što bi bilo krivično delo. Ja nisam počinio bilo kakvo krivično delo. Uostalom, sutra imam sastanak sa direktorkom DEA - Agencije za suzbijanje trgovine narkoticima Mišel Lenhart, oni su radili “Balkanskog ratnika”. Zar bi bilo moguće da se ja četvrti put već sastajem sa njom a da neko ne otvori pitanje mog kredibiliteta. Ne samo to, nego sam jedan od retkih iz Srbije koji je imao priliku da se susretne i sa direktorom FBI i direktorom DEA. Sigurno nisam za to da se ovo koristi u cilju političkih manipulacija, a državni organi neka rade svoj deo posla.

Kada je reč o odnosima u vladi Srbije, mi imamo veoma jasan dogovor, a to je da nas zanimaju rezultati. Mi imamo cilj da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora, da bismo to dobili moramo da ostvarimo napredak u dijalogu sa Prištinom. Da bismo sve to imali moramo da imamo i regionalnu stablnost. Da bi na kraju sve to rezultiralo dobrobiti za naše gradjane, odnosno investicijama i pokušajem da naš narod živi kao ostali normalan svet. To su naši ciljevi i to su naši rezultati. Pošto ne postoji nijedan ozbiljan politički argument za rušenje vlade, sigurno da se sada pokušava… ovo nije prvi put, na mene je bilo napada sa različitih strana, prvo da sam izdajnik, da ne treba da vodimo razgovore sa Prištinom, pa do nekih prizemnih napada na moju ličnost, do “skrivene kamere”, pa sada do manipulacije ovim podacima koji su iz 2008. i 2009. I sami vidite da je protiv ovoga Radulovića pokrenuta optužnica ili postupak tek 2011. Tako da je i meni u interesu da se te stvari što pre raščiste i razjasne, kao čovek koji je izložen javnosti sigurno je da mogu da napravim greške u komunikacijama, ali sigurno ne bih nikada napravio grešku da sarađujem sa kriminalnim klanovima, a ja sam ministar unutrašnjih poslova koji njih treba da hapsi. Uostalom, kako je bilo ko ko je bio u kontaktu sa mnom zaštićen? Mnogi od njih su u zatvoru, a nadam se da će biti i ovi"
.
Glas Amerike: Imajući u vidu borbu protiv korupcije koja se vodi u Srbiji, kako mislite da će ova priča da utiče na građane, da se odrazi na njihov moral i poverenje u političare?

Dačić: "Kakve je posledice ostavilo to sve? Da li sam ja bilo koga zaštitio? Ne. Gde su oni? U zatvoru. Da sam ja hteo nekog da štitim, valjda bih im pomogao da to izbegnu, da se ne procesuiraju. Gde su oni koje sam poznavao za koje se kasnije ispostavilo da su počinili određena krivična dela? U zatvoru. To je najvažnije. Sve ovo ostalo može da se koristi, ono što nema biće krivičnog dela, sigurno može da se koristi kao vrsta manipulacije ili pritisaka, ali mislim da Srbija ne sme… Čuli ste danas gospodina Vučića i g. Nikolića, i meni je to isto važno, i sve druge stranke vladajuće koalicije - neka državni organi utvrđuju da li postoji krivično delo, treba to skinuti sa dnevnog reda i okrenuti se onome što Srbija od nas očekuje.

Posao vlade je veoma težak. Nije bio ovako težak pre šest mesec, znate zašto? Zato što tad niko od nas nije ništa očekivao. Postojala je velika sumnja kako će ova vlada da radi. Danas se od ove vlade mnogo očekuje, čak i oni koji ništa od nje nisu očekivali sada mnogo očekuju. Zato bi u ovom trenutku rušenje vlade bilo u stvari zaustavljanje Srbije u ovom teškom trenutku i to je prioritet kojim se rukovodimo. Važni su rezultati. Obećavam građanima Srbije da će ova vlada sigurno biti zapamćena kao vlada sa najboljim rezultatima u odnosu na sve prethodne, a zašto se ovaj događaj, koji se desio pre četiri, pet, šest godina sada pojavio - očigledno ima veze sa tim što nekome izgleda ne odgovara da Srbija konačno počne da živi kao sav normalan svet".

Glas Amerike: Kada kažete da će državni organi rasvetliti tu situaciju, da li to znači da će ako je neko znao za kriminalne radnje a vi o tome niste bili obavešteni taj neko biti krivično gonjen?

Dačić: "Treba sagledati sve to. Znate kako meni sada dođe, dođe mi da izdam nalog da budem kao predsednik SAD, kod Obame niko nije imao mobilni telefon, da nemam mobilni telefon, ko hoće sa mnom kontakt - preko sekretarice, s druge strane da snimam sve razgovore koje vodim i onda imam život kao u kavezu. Jer ja zaista ne mogu da znam ako mi neko ne pomaže, ne mogu da se znam ko se čime bavi, ko želi da zloupotrebi moj položaj, poverenje i prijateljstvo. Mislim da je umesto ovoga trebalo da me na vreme upozore, jer je to ipak udar i na državne i nacionalne interese da neko možda da na ovakav način kontaktira sa najvišim državnim funkcionerima".
XS
SM
MD
LG