Linkovi

Dačić: Pokazati državno jedinstvo u Briselu


Premijer Srbije Ivica Dačić obraća se novinarima pošto je uručio ključeve stana reprezentativki Srbije u tekvondou Milici Mandić, danas u naselju Stepa Stepanović u Beogradu
Premijer Srbije Ivica Dačić obraća se novinarima pošto je uručio ključeve stana reprezentativki Srbije u tekvondou Milici Mandić, danas u naselju Stepa Stepanović u Beogradu

Premijer najavio odlazak tročlane delegacije na razgovor sa predstavnicima Evropske unije i ponovio odlučan stav o neoodustajanju od izvršnih nadležnosti srpske zajednice na Kosovu

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će za dve nedelje otputovati u SAD radi razgovora o problemu Kosova. Pre Amerike, Dačić sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem u ponedeljak putuje u Brisel, gde će ponoviti stav državnog vrha da - po cenu ne dobijanja datuma za početak pregovora sa EU - Srbija ne odustaje od izvršnih nadležnosti srpske zajednice na Kosovu. Istovremeno, lider SPO-a VUk Draškovića poziva premijera da povuče hrabre poteze.

Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je danas da će državni vrh u ponedeljak otputovati u Brisel kako bi predstavnicima EU preneli da je Beograd Prištini predložio sve što je imao.

U razgovorima koji slede o paralelizmu kosovskih institucija, srpska državna trojka će, prema Dačićevim rečima, prezentovati državno jedinstvo i potvrditi da Srbija hoće dogovor – a to - kaže premijer - nikako nije prihvatanje kosovskog ustava:

"Nisam preveliki optimista da će međunarodna zajednica vršiti pritisak na Prištinu. Oni su navikli da vrše pritisak samo na Srbiju. A znate kako, kad vršite preveliki pritisak onda situacija može da pukne. Nema potrebe da se vrši pritisak".

Dačić istakao i da nema razloga da Priština odbije ideju zajednice srpskih opština i izvršnih nadležnosti, jer i u drugim državama Evrope postoje autonomne oblasti, regije i kantoni.

A lider SPO-a i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je danas da je za SPO dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom "krovna bitka svih bitaka". Povodom sutrašnje godišnjice devetomartovskih demonstracija, Drašković je u intervjuu agenciji Beta pohvalio premijera Dačića, jer je saopštio istinu o Kosovu i izrazio nadu da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora i nepovratno zakoračiti ka EU:

"Hrabro izgovoriti rečenicu – ne priznajući formalnu nezavisnost Kosova - prihvatamo Ahtisarijev dokument kao solidnu osnovu za dijalog, kako bismo se u dijalogu pokušali, u nekim segmentima, naročito kada je u pitanju sever, izboriti za nešto bolja rešenja".

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da EU želi da Beograd i Priština nađu rešenje koje bi bilo dobitna kombinacija za obe strane. Uz ocenu da će naredna runda dijaloga u Briselu, 20. marta, biti od ključnog značaja u tom procesu, Dežer je istako da je na dvema stranama da nađu takvo rešenje, a ne na EU da ga nameće.
XS
SM
MD
LG