Linkovi

Dačić: Bez zahteva za priznanje Kosova


Konferencija za novinare ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića (mfa.gov.rs)
Konferencija za novinare ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića (mfa.gov.rs)

Ministar inostranih poslova Srbije istakao je da stav Brisela ne može biti da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova pre ulaska u EU, jer to nije učinilo ni pet članica Unije, i najavio da će sredinom januara početi predsedavanje OEBS-om

Srbija će predsedavati OEBS-om tokom 2015. godine, kada će se ujedno obeležiti 40-ta godišnjica Završrnog akta iz Helsinkija, izjavio je danas ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sredinom januara 2015-te godine biće održana prva konferencija Stalnog saveta OEBS-a u Beču, koja će ujedno označiti i početak predsedavanja Srbije ovom međunarodnom organizacijom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da će Beograd biti diplomatska prestonica u decembru 2015-te, kao domaćin ministarskog saveta OEBS, sa učesnicima iz 57 država članica i 11 drugih zemalja. Na konferenciji za novinare on je rekao da je izuzetno zadovoljan razgovorima koje je imao u cilju priprema za predsedavanje Srbije OEBS-om:

"Niko nije izrazio bilo kakvu sumnju u našu kredibilnost. Čak i u samoj Ukrajini su i oni sami rekli, moj kolega ministar Klimkin je rekao da oni ne vide da je naša bliskost sa Rusijom problem, ako ona bude iskorišćena u cilju boljih i kvalitatenijih pregovora i rezultata tog dijaloga."

Dačić je rekao da će osnovni cilj Ministarstva spoljnih poslova iduće godine biti napredak u evropskim integracijama uz razvijanje što boljih odnosa sa zemljama koje nisu članice EU – poput Rusije i Kine. Goovoreći o priznavanju nezavisnosti Kosova, on je istakao da stav Brisela ne može biti da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova pre ulaska u EU, jer to nije učinilo ni pet članica Unije:

"Iz ove situacije treba izaći tako da se razgovara o svim tim spornim izjavama, štiteći naravno integritet predsednika Republika i ostalih državnih institucija i organa. I naravno nastaviti saradnju sa Nemačkom u cilju naših zajedničkih interesa. Još jednom ću ponoviti – bez obzira na izjave različitih zvaničnika, EU nikada pred Srbiju zvanični nije postavila takvu vrstu zahteva."

Kako je još rekao šef srpske diplomatije, postoji stav da Srbija treba postepeno da usaglašava svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU. To je i učinjeno, osim u delu koji se odnosi na sankcije prema Rusiji, dodao je Dačić.

XS
SM
MD
LG