Linkovi

Dačić: Sve veća nervoza na Kosovu


Srpski šef diplomatije Ivica Dačić
Srpski šef diplomatije Ivica Dačić

Važnu aktivnost Ministarstva spoljnih poslova predstavlja učešće na multilateralnim skupovima, izjavio je danas srpski šef diplomatije Ivica Dačić i dodao da je na Samitu frankofonije na Madagaskaru imao 28 razgovora. To je, kako je rekao Dačić, unelo dodatnu nervozu kod predstavnika Prištine

Srbija nije promenila poziciju u dijalogu sa Prištinom, ali je na Kosovu sve veća nervoza, jer nije primljeno u Interpol i Unesco, a i njihov favorit je izgubio na američkim predsedničkim izborima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je Srbija konstruktivna u dijalogu sa Prištinom, ali da mora da vodi računa o svojim nacionalnim interesima:

"Naš dijalog sa Prištinom je statusno neutralan. Srbija nije promenila svoju poziciju. Nervoza u Prištini koja se ogleda u spektakularnim izjavama o genocidu ili etničkom čišćenju. Njihova nervoza je rezultat i toga što imaju sve manje rezultata na međunarodnom planu."

Dačić je izrazio očekivanje da će najnoviji dokument EU o proširenju biti pozitivno intoniran, da će pokazati sve što je Srbija do sada uradila i da će uticati na pregovarački proces:

"Evropski parlament će u decembru otpočeti proceduru za usvajanje rezolucije o napretku Srbije, koja treba da bude usvijena u Evropskom parlamentu u martu sledeće godine. Mi očekujemo da bi tokom decembra mogla biti održana četvrta međuvladina konferencija, na kojoj bi se otvorila nova poglavlja. Najmanje jedno, to je poglavlje pet, a nadamo se i poglavlja 25 i 26."

Govoreći o predlogu za podnošenje aplikacija za putovanja u EU, Dačić je rekao da se radi o meri koja bi trebalo da se primenjuje tek od 2020. godine. Primena te mere bi godišnje donela oko 200 milion evra u budžet EU, konstatovao je Dačić i dodao da su sve zemlje Zapadnog Balkana zatražile da se ta mera ne odnosi na njih, uz ocenu da bi imala negativne implikacije na njihove evropske integracije.

XS
SM
MD
LG