Linkovi

Dačić: Konsenzus o otvaranju poglavlja


Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić za Glas Amerike kaže da u Evropi postoji gotovo konsenzus o tome da Srbija treba što pre da otvori poglavlja

Redovno zasjedanje Komiteta ministara Savjeta Evrope, održano u Briselu, na kojem je predsjedavanje ovim tijelom sa Belgije prešlo na BiH, bilo je i prilika za razgovor sa šefom srpske diplomatije, Ivicom Dačićem o današnjem skupu, ali o o činjenici da sada dvije države regiona, Srbija i BiH, predsjedavaju sa dvije važne organizacije, OEBS-om i Savjetom ministara, kao i za za osvrt na jučerašnji sastanak "Prijatelja Srbije" i činjenicu da početak pregovora Beograda sa Briselom ovisi od napretka dijaloga sa prištinskom stranom.

Dačić: "Danas sam ovde na redovnom ministarskom sastanku Saveta Evrope na kojem učestvuje više od 30 ministara spoljnih poslova iz Evrope i meni je veoma drago što BiH preuzima predsedavanje tako da dve zemlje regiona sada predsedavaju dvema veoma važnim medjunarodnim organizacijama. Ukoliko pokažemo ozbiljnost, ukoliko prestanemo samo da budemo tema tih medjunarodnih organizacija - do sada su BiH i Srbija uglavnom bile tema ili da budem precizan, meta, pa su raspravljali o nama, bili smo na dnevnom redu, i veoma mi je veliko zadovoljstvo da kažem: čini mi se da je Srbija za ovih pet meseci predsedavanja pokazala se kao ozbiljan faktor koji može veoma odgovorno da vodi jednu organizaciju kao što je OEBS, a podsetiću da je OEBS malo komplikovanija organizacija od Saveta Evrope, jer u njoj se odluke donose konsenzusom. U Savetu Evrope može da dodje do preglasavanja, a u OEBS-u sve mora da bude konsenzus."

Glas Amerike: Juče smo čuli na "Prijateljima Srbije" da je napredak u odnosima sa Prištinom ključan za početak pregovora Srbije sa EU...

Dačić: Jeste, nažalost, to je tzv ključni politički kriterijum. Nekako to u svima nama izaziva ljutnju zbog toga što možete da budete šampioni demokratije u nekim drugim oblastima, ali će uvek vaš napredak u evropskim integracijama meriti po tome koliko ste napredovali u dijalogu sa Prištinom. Taj dijalog se nastavlja a to naročito nije pravedno prema Srbiji zbog toga što Srbija nije ta od koje sve zavisi. Onda smo veoma često u situaciji da trpimo posledice toga , na primer, što nije formirana vlada u Prištini dugi niz meseci. Juče je bilo svima jasno da, mi već mesecima pričamo to, da u Evropi postoji zaista jedan gotovo konsenzus vezan za to da Srbija treba što pre da otvori pregovore, da otvori poglavlja i da je tu ključno pitanje Nemačka sa kojom treba razgovarati vezano za to šta je to po njihovom mišljenju dovoljno da Srbija može da otvori pregovore. To se juče jasno videlo i sada svu pažnju treba usmeriti na to da se sa komesarima Mogerini i Hanom i sa našim nemačkim partnerima vidi u kakvoj smo fazi."

XS
SM
MD
LG