Linkovi

Ivanka Tramp: "Ženama omogućiti da ne žrtvuju posao zbog majčinstva"


Ivanka Tramp na konferenciji u Tokiju

Savetnica u Beloj kući i ćerka američkog predsednika Donalda Trampa Ivanka Tramp apelovala je na zemlje pirom sveta da zaustave trend opadanja broja žena koje se bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom, oblastima koje su zajednički poznate po skraćenici STEM.

Ona je to izjavila u Tokiju, dva dana pre prve posete svog oca Aziji u svojstvu predsednika. Japan je, inače, kritikovan kada je reč o učešću žena u visoko plaćenim poslovima: manje od 4 odsto poslovnih lidera su žene, a i među poslanicima ih ima samo 14 odsto.

Ivanka Tramp je govorila na Svetskoj skupštini žena, na koju ju je pozvao japanski premijer Šinzo Abe. Japanski lider pokušava da napravi, kako kaže, “društvo u kojem su žene svetla tačka”.

Ivanka Tramp je tokom svog obraćanja poručila da bi ženama trebalo da bude omogućeno da rade u tradicionalno muškim sektorima ekonomije, kao što su inženjerstvo ili infromaciona tehnologija, a da ne moraju da žrtvuju potrebu da uspostave ravnotežu između posla i porodice.

“Naše poslovno okruženje, kao i javna politika moraju da budu ogledalo naših vrednosti: rada i porodice. Vreme je da naša društva postanu takva da žene ne moraju da žrtvuju svoje karijere zbog majčinstva. To nije žensko pitanje, već pitanje porodice. Ipak, neproporcionalno više utiče na žene, koje moraju da se odreknu posla ili svojih ambicija, jer ne mogu da obezbede pristupačnu negu za decu ili starije o kojima vode računa”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG