Linkovi

Ivanka Tramp slala zvanične mejlove sa privatnog naloga


Ćerka i savetnica predsednika Donalda Trampa, Ivanka Tramp
Ćerka i savetnica predsednika Donalda Trampa, Ivanka Tramp

Ćerka predsednika Donalda Trampa i jedna od njegovih ključnih savetnica, Ivanka Tramp, prošle godine je poslala stotine imejlova službenicima Bele kuće i vladinim zvaničnicima sa svog privatnog naloga, čime je često kršila federalna pravila, saopštila je liberalna nevladina organizacija za nadzor “American Oversight”.

Ivanka je, kako navodi ta organizacije, tokom većeg dela 2017. godine, često obavljala zvaničan posao preko privatnog naloga za elektronsku poštu koji je delila sa svojim suprugom Džaredom Kušnerom, takođe savetnikom u Beloj kući.

Predsednik Tramp je tokom predizborne kampanje 2016. godine žestoko napadao svoju rivalku, demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton zato što je slala zvanične mejlove sa svog privatnog servera, dok je bila na položaju državne sekretarke od 2009. do 2013. godine.

Protiv Klinton nije bila podignuta optužnica, ali analitičari veruju da je duga istraga FBI-a doprinela njenom neočekivanom porazu na izborima.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton bila je pod istragom FBI zbog slanja mejlova sa privatnog servera
Bivša državna sekretarka Hilari Klinton bila je pod istragom FBI zbog slanja mejlova sa privatnog servera

Prema zakonu, sva komunikacija i prepiska u Beloj kući mora da bude dokumentovana. Međutim, neki zvaničnici Bele kuće su navodno bili iznenađeni zbog odluke Ivanke Tramp da koristi privatni nalog u tom obimu, ali i njenog objašnjenja da nije bila upoznata sa federalnim pravilima kada je reč o elektronskoj komunikaciji.

Mejlove Trampove ćerke pregledao je njen lični advokat da bi utvrdio koje poruke bi trebalo trajno sačuvati kao deo dokumentacije Bele kuće.

Portparol advokata priznao je da je Ivanka Tramp koristila privatni nalog dok je radila za oca, ali samo povremeno i to za pitanja koja su se ticala logistike i njene porodice. Dodao je da ona nije imala privatni server u svojoj kući ili kancelariji, da nije razmenjivala poverljive informacije i da ni jedan dan mejl nije bio izbrisan.

Međutim, izvršni direktor organizacije “American Oversight”, Ostin Evers rekao je da je teško prihvatiti objašenjenje da Ivanka Tramp nije bila upoznata sa vladinim pravilima da se ne koristi privatni nalog za obavljanje zvaničnog posla.

“Reč je o očiglednom licemerju, kada se zna da je njen otac tokom izborne kampanje bio usredsređen na zloupotrebu ličnog naloga za elektronsku poštu. Svi koji su radili za Trampovu administraciju trebalo je da budu na oprezu zbog tog pitanja”, istakao je Evers.

Dve godine nakon izbora, Tramp se i dalje na političkim skupovima podsmejava Hilari Klinton, koju naziva “pokvarena Hilari” zbog kontroverze sa elektronskom poštom, dok njegove pristalice često pozivaju na hapšenje bivše državne sekretarke.

XS
SM
MD
LG