Linkovi

Eland: Raste pritisak za intervenciju u Siriji


Saradnik vašingtonskog Nezavisnog instituta Ajven Eland govori o razvoju dogadjaja u Siriji i mogućnosti medjunarodne vojne akcije u toj zemlji.

Eland: “Mislim da postepeno raste medjunarodni pritisak u pravcu vojne intervencije u Siriji, mada se administracija predsednika Obame tome opire, jer ne želi da se uplete u takvu akciju pre predsedničkih izbora, pošto su takve vojne operacije riskantne. Sirija nije Libija; ona ima bolju protivavionsku odbranu, daleko veće, bolje opremljene i obučene vojne snage, a opozicija je više podeljena i slabija od svojevremeno libijske. Republikanci bi, naravno, iz političkih razloga želeli da gurnu predsednika Obamu u novi konflikt time što zagovaraju naoružavanje pobunjenika, kako to čini Romni, ili bombardovanje, koje podržava senator Mekejn. Medjutim, mislim da Obama i demokrate neće prihvatiti takav scenario.”

Glas Amerike: Koliko bi bila delotvorna vojna pomoć opoziciji koju zagovara verovatni predsednički kandidat republikanaca Mit Romni?

Eland: “Poznati konzervativni američki komentator Džordž Vil rekao je da treba uzeti u obzir ono što se dogodilo u Libiji. Vašington je u Libiji prvo odlučio da pomogne stanovništvu u Bengaziju, kome je Gadafi pretio masakrom, zatim je ta oblast postala zona zabrane letenja, a potom se vojno-politički cilj promenio i usledilo je bombardovanje Libije sa ciljem svrgavanja Gadafija. Dakle, u takvim situacijama proces eskalacije i većeg angažovanja često postane neizbežan. Slažem se sa komentatorom Vilom, da treba biti oprezan i da bi nakon ekonomskih sankcija, u slučaju Sirije, moglo da dodje do vojne pomoći opoziciji, ali bi na taj došlo i do eskalacije rata.”

Glas Amerike: Šta predstoji u Siriji, ako predsednik Obama, nakon iskustva u Iraku i Avganistanu, nastavi da odbija da se vojno angažuje?

Eland: “Ako govorimo o vojnoj akciji u Siriji ona je verovatnija posle, a ne pre predsedničkih izbora. Mislim da republikanci guraju stvari upravo u tom pravcu. Obama će tu opciju odbijati, tim pre što nema alternativnog plana o tome šta učiniti nakon svrgavanja Asada. U Siriji imate bezvlašće i brojne naoružane milicije, koje su u medjusobnom konfliktu. Takodje postoje dokazi da je u tekućem sukobu izmedju sirijske vojske i opozicije angažovana i Al Kaida, kao i u Libiji, tako da ni opozicija nije sasvim čista. Opozicija se sastoji od velikog broha frakcija, od ekstremnih islamista do liberalnih demokrata, a izgleda da islamisti stiču preimućstvo. To je zabrinjavajući faktor pošto bi islamistička Sirija bila problematična za susedne države, kao i za Izrael, pa i za Tursku, Irak, itd. Asad ipak obezbedjuje izvesnu stabilnost, kao i stabilne odnose sa Izraelom, uz marginlizovanje islamista, a to bi sve moglo da bude dovedeno u pitanje nakon njegovog eventualnog svrgavanja.”
XS
SM
MD
LG